Vijesti

DVA DEČIJA IGRALIŠTA DONIRALA JE MAĐARSKA VLADA

Danas 16.juna 2021.godinem dva nova dečija igrališta ( koja su deo programa pod nazivom “Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu,) su svečano uručena Igrališta se nalaze u Parku grada Mohača i na Trgu svetog Martina. a donirali su ih Vlada Mađarske i Državno tajništvo za nacionalnu politiku u saradnji s Gradom Beli Manastirom koji je na korištenje dao prostore.Ukupna vrednost projekta je 180 hiljada kuna.

Na svečanoj primopredaji bili su: predstavnica Vlade Mađarske Pritiyiné Szabó Judit, zastupnik nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru Róbert Jankovics, gradonačelnik Belog Manastir Tomislav Rob, izvršni predsednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Oliver Matijević, predsednik ogranka DZMH Beli Manastir Ferenc Kovač te predsednik Foruma mađarskih prosvetnih radnika u hrvatskoj i voditelj projekta Kristian Palinkaš.

,,Mađari u Hrvatskoj predstavljaju jednu od manjih zajednica Mađara izvan Mađarske, ali zbog njihovih brojnih aktivnosti naša pažnja je uvek na njima. Njihova vitalnost i složnost nas čini zadovoljnima. U sklopu programa izgrađuju se mnoga nova igrališta, a u središtu programa su mladi”, rekla je predstavnica Vlade Mađarske Pritiyiné Szabó Judit.

,-Ovo je lep poklon gradu Belom Manastiru, a također je i  nastavak dobre saradnje s DZMH i drugim nacionalnim manjinama. Interes nam je nastavak dobre prakse i oslanjanje na mlade i decu, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

-,Zaista je jako važan svaki projekt na području gdje žive Mađari. Trinaest je dečjih igrališta do sada napravljeno na području Hrvatske. Dva nova igrališta u Belom Manastiru važna su poruka svima nama koji danas živimo u ovom gradu da vredi ovde ostati”, rekao je saborski zastupnik nacionalne manjine Róbert Jankovics.