Vijesti

OBŽ JEDINA ŽUPANIJA KOJA OSNOVNOŠKOLCIMA OSIGURAVA BESPLATNI ŠKOLSKI OBROK

Juče su u školske klupe na području Osječko-baranjske županije sela 19.872 osnovnoškolca. Za sve njih Osječko-baranjska županija u saradnji s gradovima i opštinama osigurava besplatan školski obrok.

Projekt je to koji je započeo u prvom mandatu župana Ivana Anušića, uspešno se provodi već petu godinu i jedinstven je u Hrvatskoj. U projekt su se uključile i brojne općštne i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija. Godišnje Županija za besplatnu školsku prehranu izdvaja oko 14 miliona kuna. Dodatno, iz proračuna Županije izdvajaju se i sredstva za opremanje školskih kuhinja kako bi u konačnici sve škole deci nudile ne samo besplatan nego zdrav i kuvan obrok.

– Osnovno školstvo je obavezno pa nam je samim time bio prioritet svoj deci s područja naše županije osigurati besplatan obrok u školi. Naš projekt „Školski obrok za sve“ je više od samog besplatnog obroka, jer osim što roditeljske budžete oslobađamo troška, nastojimo opremiti i sve školske kuhinje kako bi stvorili uslove da djeca u školi dobiju kuvani obrok. Sve škole na području županije barem dva puta nedeljno deci nude ručak, a dio škola taj projekt provodi svakodnevno. Cilj nam je da to u budućnosti postane praksa u svim našim školama – rekao je župan Ivan Anušić.

 

Namirnice od kojih se priprema školski obrok dolaze sa slavonskih i baranjskih polja, a OPG-ovi koji su se uključili u ovaj projekt dobivaju i dodatnu subvenciju Županije. Uskoro će biti otvoren i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, strateški projekt Osječko-baranjske županije koji će lokalnim poljoprivrednicima nuditi mogućnost skladištenja i prerade njihovih proizvoda pre plasmana na tržište, odnosno u školske kuhinje. Time će se skratiti lanac opskrbe, a veći dio domaćih proizvoda ostat će na području županije. Budući RDC će imati i liniju za ekološku proizvodnju, a dugoročni cilj besplatne školske prehrane je da sva prehrana osnovnoškolaca bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna.

– Cilj nam je time zatvoriti krug, tako sredstva koja izdvaja Županija, u saradnji s gradovima i opštinama na neki način vraćamo poljoprivrednicima s područja Slavonije i Baranje, a najveći benefit imaju naši osnovnoškolci. Ekološki prihvatljiv i nutritivno izbalansiran obrok važan je za rast i razvoj djece školske dobi – zaključio je župan Anušić.