Vijesti

OBŽ NASTAVLJA USPEŠNU PROVEDBU RAZVOJNIH PROJEKATA

Juče (4.novembra  2021. godine) održana je 4. sednica Skupštine Osječko-baranjske županije kojom je predsedala Ivana Bagarić. Sednici su  prisustvovala 43 većnika koji su razmatrali 16 tačaka dnevnog reda, i to izveštaji o stanju i problematici građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, o poslovanju Slobodne zone Osijek d.o.o. i Regionalne veletržnice Osijek d.d., izveštaj o stanju u školstvu i poslovanju školskih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, informaciju o projektu “Rekonstrukcija (preuređenje) prostora Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir” i druge.

Na samom početku sjednice umjesto Vlade Jukića, koji se povukao iz ličnih razloga, novi većnik Županijske skupštine je postao Anto Đapić, koji je davanjem zakletve odmah i stupio na tu funkciju.

Uobičajeno, većnici su na početku sednice postavljali pitanja i davali predloge županu. Tako je Krešimira Čabaja zanimala pozajmica Apoteci Srce prema Glasu Slavonije, a Marka Bogatića uštede nastale spajanjem domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije u jedinstvenu instituciju te mogućnost izgradnje dodatnih domova za starije i nemoćne na području županije.

Većnica Sanja Bježančević je predložila da se u školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, za devojke i devojčice osiguraju besplatne menstrualne potrepštine. Boris Piližota je pitao da li se zbog izgradnje novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema odustaje od izgradnje novog KBC-a Osijek u Gackoj ulici. Predložio je i da se sredstva ušteđena nakon darovanja zemljišta Grada Osijeka u Eko-industrijskoj zoni Nemetin za izgradnju RDC-a iskoriste za povećanje naknada za novorođenu decu u jedinicama lokalne samouprave s područja županije.

Dr. sc. Vesna Vučemilović je pitala koliko škola, kojima je osnivač Županija, ima psihologa u svojim ustanovama, a predložila je i uspostavu sustava stanica za merenje kvalitete vazduha. Ivicu Šimundića zanimalo je što je s kineskim investitorima u Aerodrom Osijek te kakva je trenutna situacija u bolnicama i gospodarstvu, a s obzirom na epidemiju koronavirusa.

Zlatko Ahić je pitao što je s razminiranjem na području županije, odnosno koliko je još površine pod minama te u kojoj fazi su istraživanja geotermalnih izvora. Zvonka Pongraca je zanimalo može li Županija izdvojiti sredstva za dovršetak izgradnje Kulturnog centra u Tomašancima čija je izgradnja započela 2004. godine kao i za rekonstrukciju ceste Šumarine-Luč.

Župan Ivan Anušić detaljno je odgovore na sva pitanja i predloge većnika, što su mogli pratiti i svi zainteresirani građani. Naime, dnevni red s pripadajućim materijalima i izveštajima za sednice Skupštine uvijek se objavljuju na internet stranici Osječko-baranjske županije, putem koje se sednice i izravno prenose.

Zamenik župana Mato Lukić potom je informisao većnike i javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Osječko-baranjske županije. Naglasio je kako se beleži povećanje broja obolelih i hospitaliziovanih no trenutni kapaciteti bolnica zadovoljavaju potrebe, a u slučaju pogoršanja stanja osigurat će se dodatni kapaciteti. Veruje da će se od ponedeljka nastava u školama opet odvijati uglavnom po modelu A, no svakodnevno se prati stanje i donosit će se potrebne odluke.

Na pitanja novinara uoči sednice župan Anušić je govorio o najvećim projektima Županije koji su pokrenuti ili su već pred dovršetkom.

– Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće odlično napreduje i više od pola objekta je već završeno. Raspisan je konkurs za najpovoljnijeg izvođača na izgradnji I. gimnazije u Osijeku, a do kraja godine taj ćemo ugovor i potpisati. Završavamo i izgradnju nove zgrade Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uz to već su vidljivi obrisi novog Gospodarskog centra na S-cesti u Osijeku koji će okupljati poduzetnike s područja naše županije, cele Hrvatske, ali i Evrope i sveta. Sajamski prostor koji će ondje niknuti bit će jedan od najmodernijih u ovom delu Evrope. Što se tiče nacionalnih projekata svakako želim istaknuti skori dovršetak izgradnje 5C koridora, već sledeće godine. Važna je i briga o sistemima za navodnjavanje, o čemu smo razgovarali s kompanijama iz Izraela tokom našeg poseta toj zemlji, a oni će uskoro posetiti Osječko-baranjsku županiju kako bi nam svojim iskustvom pomogli u razradi strategije za osiguravanje vode nasadima u našoj županiji i u sljedećih 50-60 godina – kazao je župan i dodao da se nastavlja s provedbom niza uspešnih projekata poput besplatnog školskog obroka za osnovnoškolce uz snažno povezivanje s OPG-ovima putem Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.