Vijesti

ODRŽANA 22.SEDNICA GRADSKOG VEĆA

U ponedeljak, 16.septembra 2019g. održana je 22. sednica Gradskog veća Belog Manastira. Sednica je, sa svoje 23 tačke dnevnog reda, započela minutom šutnje za preminulog većnika Sašu Šipeka. Njegov mandat u Gradskom veću preuzela je zamenica Branka Burić Benak, a u Poverenstvu za ravnopravnost spolova zamenio ga je Dario Vargek.Tokom aktualnog sata opozicija je postavila dva pitanja. Prvo pitanje postavio je Marko Bogatić, a radilo se o ugovoru između Grada Belog Manastira i Baranjske Čistoće koji je istekao s 1. jula. No, aneks ugovora je već potpisan i za građane će mesečna plaćanja ostati ista te se ugovor značajno ne menja, odgovorio je gradonačelnik Tomislav Rob.

Belomanastirski većnici raspravljali su na održanoj sjednici Gradskog veća, među ostalim, o Programu demografskih mera, koji obuhvaća jednokratnu novčanu pomoć u povodu rođenja deteta, sufinanciranje troškova prehrane osnovaca, sufinanciranje nabave školskih potrepština za učenike osnovnih škola, subvencioniranje troškova prevoza učenika srednjih škola, stipendiranje srednjoškolaca i studenata, sufinanciranje letovanja školske dece te subvencije za kupnju nekretnine.Prijedlog Programa demografskih mjera obuhvaća aktivnosti koje provodimo radi zaustavljanja depopulacijskih trendova, poticanja demografske obnove, poticanja mladih na zasnivanje porodice i i rađanje dece te slično – istaknuo je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob podsećajući kako je tokom njegova mandata pojačano financiranje nekih od spomenutih mera dok su neke potpuno nove. Primerice, pravo na subvenciju za kupnju nekretnine na području Belog Manastira ostvaruju osobe koje nisu starije od 45 godina i u vlasništvu nemaju stan odnosno kuću u kojima postoje osnovni higijensko-tehnički uslovi za život – rekao je Rob te objasnio kako će subvencije biti dodeljene u iznosu od pet posto od vrednosti nekretnine navedene u kupoprodajnom ugovoru, ali ne više od 15.000 kuna. Dodao je kako su već primijećene kupnje nekretnina na području jedinog baranjskog grada, i to od strane mladih porodica što je odlična vest.

Gradsko veće donelo je i Odluku o socijalnoj brizi, kojom se utvrđuju socijalna prava financirana iz gradskog proračuna. Korisnici socijalne brige, tako, ostvaruju pravo na naknadu za troškove stanovanja, jednokratnu pomoć, podmirenje pogrebnih troškova, sufinanciranje troškova komunalnog opremanja i jednokratne pomoći. Prihvaćen je i amandman koji je podnio većnik Ivan Šutalo (HSU). Zatražio je, naime, podizanje cenzusa za isplatu penzionerskih božićnica odnosno uskrsnica (njihov iznos je po 150 kuna).