Vijesti

OPŠTINA BILJE SMANJUJE REŽIJSKE TROŠKOVE

Fotonaponski sistemi i drugi obnovljivi izvori energije predstavljaju najefikasnije i najspremnije rešenje za rešavanje rastuće potražnje za energijom te istovremeno ograničavanje emisije ugljikovog dioksida.

U većnici Opštine Bilje potpisan je ugovor o izgradnji fotonaponske elektrane snage 10,2kWp. Planirani zahvat u prostoru se odnosi na izgradnju fotonaponske offgrid elektrane na krovištu postojećih objekata odnosno domova kulture u Bilju i Vardarcu. Elektrana se gradi za vlastite potrebe te neće biti dio elektroenergetske niskonaponske distribucijske mreže.  Nosilac projekta  za Vardarac je Opština Bilje, a nosilac projekta za dom kulture Bilje je Kulturno-razvojni centar Općine Bilje.

– Obnovljivi izvori energije su praktični i pristupačni, a ono što će u budućnosti biti sve važnije, štite klimu. Oni su ključni za održivi razvoj, omogućuju pristup energiji, potiču ekonomski rast i utiču na poboljšanje zdravlja. Solarna energija će svakako postati jedan od najvažnijih izvora energije do 2050. godine – rekao je Željko Cickaj, načelnik Opštine Bilje prilikom potpisivanja ugovora.

Fotonaponski sistem predstavlja integriran skup fotonaponskih modula i ostalih komponenata, projektovan tako da primarnu Sunčevu energiju izravno pretvara u električnu energiju kojom se osigurava rad određenog broja istosmernih i/ili izmeničnih trošila, samostalno ili zajedno s rezervnim izvorom. Proizvodnjom i korištenjem električne energije iz elektrane, oba će objekta biti energijski neovisnija čime će značajno smanjiti dosadašnje troškove.

Izvođač radova je Elektro-Knochl d.o.o., a vrednost ove dve investicije  je 216.629 kuna, a rok za završetak radova je 100 dana od potpisivanja ugovora.