Vijesti

OSAM VEKOVA SAMOSTALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

U kino sali u Belom Manastiru 2.juna održana je Svečana akademija posvećena velikom jubileju,  obeležavanju 800 godina od proglašenja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Akademiju je organizovalo Pravoslavno arhijerejsko namesništvo baranjsko, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa osječkopoljskog i baranjskog gospodina Heruvima. Svečana akademija centralna je svečanost kojom se proslavlja ovaj praznik i govori o liku, delu, životu i večnom nasleđu utemeljivača srpske crkve, države i školstva Svetog Save. Uvodnom rečju prisutnima, koji su u pristojnom broju ispunili belomanastirsku kino salu, obratio se i iste pozdravio, darđanski paroh protojerej Đorđe Kovačević, koji je rekao da ove godine proslavljamo osam punih vekova kako je Sveti Sava izdejstvovao samostalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i postao njen prvi arhiepiskop i poglavar.

“Ove godine kada slavimo 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve, jedna je poruka za sve nas, a to je da se preko Svetog Save vratimo našim korenima i našoj svetoj Pravoslavnoj crkvi, rekao je protojerej Kovačević.

On je podsetio i da je 1219. godine Srpska pravoslavna crkva postala autokefalna najviše zahvaljujući upravo Svetom Savi i njegovom ocu Svetom Simeonu. Protojerej Kovačević pozdravio je prisutne i u ime episkopa Heruvima koji, iako je bio najavljen, iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati akademiji. Na početku programa akademije o liku i delu Svetog Save te značaju 800 godina od proglašenja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u besedi je govorio protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac, penzionisani paroh iz Darde, a nakon što je Georgije Kovačević otpevao stihiru srpskim svetiteljima, profesor istorije Zoran Jakšić u nastavku je izložio svoje predavanje o pokrštavanju Slovena i primanju pravoslavne hrišćanske vere. U kulturnom programu učestvovali su još Hranislava Mesarić iz Darde koja je otpevala pesmu „ U Trnovu gradu“ te u dramskom delu učenici Prve srednje škole i gimnazije iz Belog Manastira. Svečanoj akademiji, osim sveštenstva i vernika SPC, prisustvovali su i brojni predstavnici iz javnog, kulturnog i političkog života, a akademija je završena u druženju uz trpezu koje je upriličeno u Etnološkom centru baranjske baštine.

Pratite nas: