Kultura

POČELI 22.DANI KULTURE SRBA ISTOČNE SLAVONIJE, BARANJE I ZAPADNOG SREMA

U zajedničkoj organizaciji Koordinacionog odbora SKD Prosvjeta i pododbora SKD Prosvjeta Beli Manastir u jedinom baranjskom gradu započela je tradicionalna manifestacija 22.Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Od 29. septembra do 26. oktobra odvijat će se niz kulturnih događanja na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije. Svečano otvaranje manifestacije, kojom srpska nacionalna manjina javnosti u regionu predstavlja svoju kulturu, održana je 29.septembra u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. U ime domaćina prisutne je pozdravio Dejan Jeličić, predsednik SKD „Prosvjeta“, pododbor Beli Manastir, a manifestaciju je otvorio Slobodan Živković, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba.

–Večerašnja manifestacija jedna je, usudim se reći, od najznačajnijih manifestacija i programa u okviru našeg društva, i ona je specifična jer mi takve manifestacije nemamo u ostalim delovima Hrvatske iz jednog prostog razloga zato što se kroz ovu manifestaciju pokazuje ono što Prosvjeta u stvari jeste ne samo kroz njegovanje kulturnog amaterizma, čuvanja običaja i tradicije srpskog naroda u Hrvatskoj, nego se tu prikazuje i zajedništvo. Nijedna druga manifestacija nije ovakva da svi pododbori koji egzistiraju na jednom području učestvuju u realizaciji te manifestacije na jedan složni i bratski način. Upravo iz tog razloga smo mi kao društvo i kompletno rukovodstvo društva izuzetno ponosni na samu manifestaciju, ali i ljude koji tu manifestaciju organizuju i održavaju, i uprkos svim problemima s kojima se suočavamo uspeli smo sve nadoknaditi pojačanim angažmanom. Prosvjeta je ono što ste vi, vi ste pokazali da Prosvjeta ima prostora i svoj smisao, i siguran sam da uz takve ljude kakve imamo možemo još mnogo napraviti, rekao je Živković.

Osim domaćina i generalnog sekretara prisutnima se obratio i Tihomir Sekeruš, predsednik Koordinacionog odbora Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, a potom je usledio kulturni program u kojem su nastupili tamburaški sastav Vučedolski zvuci s vokalnim solistom Živojinom Jergićem, pesnik Mićo Zečević iz Klise, Olja Kokanović, pobednica literalnih susreta i Anja Teofilović, vokalna solistkinja. Kulturni program bio bi još bolji da u poslednjem trenutku nekoliko učesnika, što iz opravdanih što iz neopravdanih razloga, nije otkazalo svoje učešće. Nakon Belog Manastira manifestacija 22.Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema ide dalje pa će tako osječki pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” biti domaćin Susreta pesnika u petak, 4. oktobra u prostorijama društva u Osijeku s početkom u 19 sati, u Domu kulture u Bijelom Brdu u subotu, 12. oktobra od 19 sati biće održan Susret folklornih društava, a u Kneževim Vinogradima u nedelju, 20. oktobra u Domu kulture sledi Dramsko veče koje počinje u 20 sati. Poslednji program i svečano zatvaranje manifestacije biće u Hrvatskom domu u Vukovaru u subotu, 26. oktobra od 19 sati. Održavanje manifestacije finansijski je i ove godine podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Dani srpske kulture i ovaj su put, 22 po redu, pokazali i dokazali da su dobar put za širenje prostora slobode, i pokazivanja da manjinska kultura može biti usmerena svima, te da je manjinska kultura puno više od folklora i nošnji namenjenih pripadnicima nacionalnih manjina.