Vijesti

POTPORA POBOLJŠANJU SOCIJALNIH USLUGA

Radionicama o metodologiji za razvoj i procenu potreba jučer 20. oktobra 2021. godine, u Hotelu Osijek nastavljene su aktivnosti u sklopu EU projekta „Potpora poboljšanju socijalnih usluga u Hrvatskoj“ za koji je Ministarstvo rada, penzionog sistema,, porodine i socijalne politike odabralo Osječko-baranjsku županiju kao pilot područje. Radionici su vodili stručnjaci iz Severne Irske, naime tehničku potporu u projektu daju stručnjaci organizacije Northern Ireland Co-operation Overseas (NI-CO) iz Severne Irske, a na radionici su učestvovali predstavnici pružatelja socijalnih usluga s područja Osječko-baranjske županije, dakako i zaposlenici Upravnog odela za zdravstvo, socijalnu brigu i hrvatske branioce OBŽ-e.

Jako mi je drago što sam u Osijeku gde mogu pružiti pomoć i podršku kolegama da promene socijalne usluge koje se pružaju na području Osječko-baranjske županije. Naša je uloga da objasnimo na koji način smo u Irskoj prošli taj proces deinstitucionalizacije uvodeći pomoć brige u kući te da budemo podrška našim kolegama na ovom području. Projekt će trajati 18 meseci tokom kojih ćemo se redovito vraćati ovde i pomagati u preoblikovanju sistema socijalne brige. Osječko-baranjsku županiju smo odabrali kao pilot područje jer je Vlada Republike Hrvatske odabrala upravo ovu županiju za to. Naime, Vlada je zatražila pomoć Europske komisije da po pitanju socijalne brige pruži podršku Hrvatskoj te je sledom toga odabrala Osječko-baranjsku županiju za provedbu nove metodologije za procenu potreba za socijalnim uslugama – rekao je stručnjak NI-CO za procjenu potreba i planiranje John Compton, koji uz svoje kolegice Bernie McNally i Kathleen McDonnell vodi radionice i savetovanja u Osijeku.

Pilot projekt se provodi u pravo vreme jer je predlog novog Zakona o socijalnoj brizi na e-savetovanju, kao i Nacionalna strategija širenja socijalnih usluga u RH od 2021. do 2027. godine. Kolege iz Severne Irske će nam ovom prigodom prezentirati njihov model te koliko im je vremena trebalo da bi poboljšali postojeće i uveli nove socijalne usluge, pa će nam njihova iskustva dobro doći – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.