Vijesti

PROJEKT “PAMETNA SELA”

LAG Strossmayer s projektnom idejom “Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli“; Opština Erdut i “Lokalna hrana za lokalni razvoj” te Udruga za kreativni razvoj Slap s projektnom idejom”(P)Okret – pametna kreativna ekonomija”, proglašeni su najuspešnijim projektnim idejama u konkursu “Pametna sela“, koji je u julu raspisala Osječko-baranjska županija. Smisao projekta je potaknuti razvoj ruralnih područja, a kroz ovakve projekte čini se korak više prema tom cilju te će projekti biti realizovani uz financiranje iz fondova EU-a. Na konkurs  je pristiglo ukupno 47 projektnih predloga, a nagrađeno je njih 20. Ukupni fond nagrada, osiguran iz županijskog proračuna, iznosi oko 200 tisuća kuna.

Župan Ivan Anušić jučer je potpisao ugovore za sufinanciranje tri najuspješnije projektne ideje.

– U projektu “Zelena mobilnost – ruralni e-bicikli”, naša je ideja da bicikle ne koristimo samo u turističke svrhe, nego da budu dostupni svim mještanima te da imamo novu vrstu jeftinog javnog prijevoza. Na području LAG-a Strossmayer (područje Đakovštine, nap.a.) želimo postaviti mrežu stanica na kojima će se nalaziti e-bicikli koji će se puniti putem solarnih sustava. Osmislili smo i način na koji bi ih mještani uzimali i vraćali te sustav e-iskaznice. Kako je u našim selima sve više ljudi na rubu siromaštava i nemaju druge mogućnosti prijevoza, ovim bismo projektom mogli povećati kvalitetu života, a ujedno bismo smanjili odlazak stanovnika, kao i razlike između urbanih i ruralnih prostora – o najboljoj projektnoj ideji rekla je Božana Rogalo, predsjednica LAG-a Strossmayer. Nagrada iznosi 30 tisuća kuna.

U Općini Erdut projektom “Lokalna hrana za lokalni razvoj” žele povezati male poljoprivredne proizvođače koji ne mogu plasirati svoje proizvode.

– Projekt je u fazi razrade, a za svako od naša četiri sela bilo bi potrebno pola milijuna kuna da se u njima otvori trgovina s domaćim proizvodima – pojasnio je načelnik Jugoslav Vesić. Nagrada je u iznosu od 25 tisuća kuna.

Cilj je trećeplasirane projektne ideje “(P)Okret – pametna kreativna ekonomija”, Udruge za kreativni razvoj “Slap” jačanje rada s mladima.

– Želimo zadržati mlade u ruralnom prostoru i nudimo jedan oblik podrške mladim poduzetnicima. Ideja nam je krenuti sa školskim zadrugama, s razine mladih, koji se tek trebaju učiti poduzetništvu. Treba ih uvesti u područje zelene ekonomije, jer i Europski zeleni plan usmjerava gospodarstvo cijele Europe u smjeru zelenih poslova i zelenog poduzetništva.

U ovom projektu pokušat ćemo razraditi temu kako pomoći mladima – od razvoja ideje, vođenja projekta, pronalaska financijskih sredstava i pokretanja cijelog tog procesa u lokalnoj zajednici – rekla je predsjednica udruge Sonja Vuković. Nagrada iznosi 20 tisuća kuna.