Vijesti

PROJEKT “ZAŽELI”

Još jedna pohvala Osječko-baranjskoj županiji dolazi iz Ministarstva rada i penzionog sustava. Program „Zaželi“ iz Europskog socijalnog fonda vredan je milijardu kuna, kroz njega se zapošljava 7.000 žena da pomažu u 35.000 domaćinstva, a upravo Osječko-baranjska županija najuspešnija je po povlačenju sredstava iz tog programa, poručio je to ministar rada i penzionog sustava Marko Pavić na jučerašnjem potpisivanju i uručivanju ugovora u sklopu programa u Osijeku.

Od ukupno 860 milijuna kuna koje smo ugovorili u sklopu programa, 170 milijuna kuna odlazi u Osječko-baranjsku županiju. Ukupno se zapošljava preko 1000 žena koje će brinuti  o 4700 domaćinstva u županiji. Ovo je jedan od delova Vladine politike zapošljavanja, gde smo u zadnje dve godine uložili 4,5 milijarde kuna –  istaknuo je ministar Pavić.

Juče su potpisani i uručeni ugovori za projekte u sklopu programa „Zaželi“ u vrednosti od 30 milijuna kn, od kojih je 8.625.858,30 kuna potpisala Osječko-baranjska županija za projekt „ZAŽELI pomoć u kući – osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada“.

Župan Anušić izrazio je zadovoljstvo juče potpisanim ugovorom, a posebice vodećom pozicijom Županije kada je reč o povlačenju sredstava za ovakve i druge projekte.

– Osječko-baranjska županija ukupno je u programu „Zaželi“ na nacionalnoj razini uspela pripremiti daleko najviše projekata, najveći je broj zaposlenih žena i ljudi koji su uključeni u sam program i naravno velik je iznos sredstava povučenih kroz taj program. Juče smo potpisali ugovor koji je Županija inicirala kao nositelj – naglasio je župan te poručio da će se kroz projekt Županije i projektnih partnera zaposliti 46 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja s područja provedbe projekta na 24 meseca.

Župan je također naglasio važnost konkretnog rada na povlačenju sredstava EU fondova. – U puno prilika govorimo o temi fondova Europske unije, a Osječko-baranjska županija na tome konkretno i radi, kako kroz ovaj projekt tako i kroz projekte energetske obnove. Naime, po projektima energetske obnove također smo povukli najveći iznos sredstava i imamo najveći broj projekata u Hrvatskoj – poručio je župan Anušić.