Kultura

PROSLAVA HRAMOVNE SLAVE U KNEŽEVIM VINOGRADIMA

Hramovna slava i slava Veća srpske nacinalane manjine  opštine Kneževi Vinogradi, Uspenje Presvete Bogorodice, u subotu 04. decembra 2021. godine svečano je obeležena u Kneževim Vinogradima. U popodnevnim satima održana je Sveta liturgija u  Svetom hramu koju su služili protojerej Đorđe Kovačević, protojerej  Dragan Vukadinović i protojerej stavrofor   Stevan Kuvežanin dok je kum bio gospodin Sinisa Prokic, hramovni i sveštenički poslužitelj . Kum je darovao  hram  tamno ljubičastim zavesama. Na svetoj liturgiji okupilo se brojno pravoslavno stanovništvo iz  opštine  i Baranje, dok su najmlađi članovi naše zajednice pripremili prigodan recital.
U popodnevnim satima u crkvi je obavljeno osvećenje i rezanje slavskog kolača Veća uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica. Svojim prisustvom uveličali su  proslavu gosp. Aleksandar Nakić novi generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, g. Vojislav Stanimirović sa suprugom, g. Dejan Drakulić predsednik ZVO-a, g. Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika grada Vukovara, te predstavnici srpskog naroda iz opština Popovac i Darda.
Zatim su se gosti i domaćini zajedno preselili u restoran na SRC Bazeni gde su bili posluženi kasnom večerom. Predsjednik VSNM g. Vladimir Horvat obratio se prisutnima dobrodošlicom i ukratko ispričao šta su organizacije samouprave srpske manjine općštne Kneževi Vinogradi (Vece, SKD Prosvjeta, KUD Živojin Žiko Mandić i SDSS stranka) radili  u ovoj godini i što se planira u sledećoj godini.  Prazničnu atmosferu uveličao je duet “Hranislava i Milan” dobrim muzičkim  interpretacijama.