Društvo

ROĐENDANSKA PROSLAVA

U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Belom Manastiru, u nedelju 25 marta,sa početkom u 17:30 časova, Udruženje roditelja i dece „Pčelica“ uz mnogobrojne uvažene goste koji su uveličali rođendansku proslavu, proslavili su uz pesmu, igru i muziku svoj osmi rođendan. Ovo udruženje je  nevladina  i neprofitna udruga čiji je osnovni cilj veličanje vrednosti društva usmerenog na decu. Članovi ove udruge, zajedno rastu te odrastaju družeći se sa svojim roditeljima, bakama tetama, te odmah po rođenju postaju aktivni članovi lokalne zajednice. Od najranije dobi,  kroz igru i ples, stiču veštine koje pomažu razvoju deteta i odrastanje u jednu društvenu osobu. Isto tako svojim angažovanjem, roditelji pridonose radosnom odrastanju dece, te na jedan inovativan način približavaju  deci, veru, kulturu, naciju, tradiciju te običaje koji vladaju na ovim prostorima.

Udruženje roditelja i deca kao i svake godine pa tako i ove,  potrudili su se da rođendan bude svečan i prijatan. Sama proslava je započela govorom Željane Ristić, predsednice „Pčelica“, koja je vrlo zadovoljna odazivom gostiju, ali i brojem članova ovog udruženja. Prema njenim rečima, svake godine se povećava broj,  a trenutno ih ima oko 70-80 članova, gde najmlađi članovi imaju dve godine, što isto tako govori, da i tako mala deca postaju aktivni članovi zajednice. Ristićka je govorila o ciljevima „Pčelica“  a na prvom mestu je negovanje i čuvanje tradicije i običaja srpske manjinske zajednice na području grada.
Nakon pozdravnih reči predsednice, na binu su jedan za drugim nastupali i mali ali i malo veći članovi, i pokazivali svoja umeća u plesu, sviranju i recitiranju.

Veselo je bilo i na gašenju svećica na torti, a svakako je bilo zanimljivo  na druženju uz zakusku koje su pripremile mame, bake i  tete mališana gde se mogla i osetiti i videti međugeneracijska povezanost.  Pored podrške uvaženih gostiju  članova srpske zajednice te sveštenstva pravoslavne crkvene opštine, isto tako podršku ovoj udruzi je dao i sam gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob te  njegovi zamenici  Ivana Bandov-Paulić i Predrag Stojanović.Gradonačlenik Rob je pozdravio ovakav vid druženje i rekao da je najlepše druženje uz decu. –„Svaki program koji je usmeren na decu je pozitivan a pogotovo ovakva druženja, jer današnja deca su od malih nogu vezana uz tablete i računare, a ovo je jedan od načina da od malih nogu decu društveno organizujemo a uz put se još i zabavljaju,  izjavio je gradonačelnik Rob, te čestitao rođendan uz još puno ovakvih druženja.