Vijesti

SABORSKA ZASTUPCINA SDSS-A DRAGANA JECKOV ZA N1 TV

Poslednjih nekoliko dana veliku pažnju u medijskom prostoru dobila su predizborna obećanja gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave koji, uz pomoć svog novog koalicijskog partnera i predsednika gradskog veća Željka Sabe, ističe kako želi ukinuti, kako to oni kažu, odvojene i segregirane škole i vrtiće.

O ovakvim i sličnim opasnim najavama pokušaja ispunjenja predizbornih obećanja svoj stav izrekla je za N1 televiziju saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

„Deci pripadnicima nacionalnih manjina je temeljem volje njihovih roditelja osigurano pravo na obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina, na osnovu Ustava, na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na osnovu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.Kada govorimo o modelu A, jednak je nastavni plan i program, kao i udžbenici iz kojih uče deca u Vukovaru sa onima kojima uče djecu u Dubrovniku, u Zagrebu i u drugim gradovima Republike Hrvatske, s tim što je to štivo prevedeno na srpski jezik i ćirilično pismo, ali nastavni plan i program su isti. Tako da svako ko govori da deca pripadnici srpske nacionalnosti koja pohađaju nastavu po modelu A uče nešto drugo, taj zapravo ne govori istinu.“

Na pitanje novinarke da li deca pripadnici srpske zajednice uče drugačiju istoriju vezanu uz Domovinski rat Jeckov napominje: „Ja predlažem da se udžbenici usporede, pa ćemo vidjeti ko govori neistinu. Nema odvojenih škola, to je loše i pogrešno i insinuira nešto što ne postoji. Ja ne mislim da je to razlog tenzijama, razlozi su mnogo dublji. Možda bi se baš oni koji potenciraju neke nove oblike obrazovanja mogli zapitati jesu li u njihovim redovima ti koji potenciraju međunacionalne sukobe i stalnu netrpeljivost.“, zaključuje Jeckov.