Vijesti

ŽUPAN ANUŠIĆ JUČE BORAVIO U VOJVODINI

Osječko-baranjska županija je županija koja najsnažnije podupire rad hrvatske zajednice u Srbiji i to u kontinuitetu protekle četiri godine, istaknula je predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić prilikom jučer (16. juna 2021. godine) održanog sastanka u Bačkom Monoštoru sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem. Naime, župan Anušić sa saradnicima je posetio Kuću monoštorske župe koju Hrvati u Monoštoru trenutno uređuju i koja će postati mesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije Hrvata u Vojvodini. Tom prilikom istaknuo je kako će i dalje nastaviti pružati snažnu podršku Hrvatima podupirući ih u provedbi važnih projekata, ali i pružajući im političku pomoć u njihovim nastojanjima da svojoj zajednici omoguće najbolje uslove u Republici Srbiji.

– Osječko-baranjska županija velikim delom graniči s Republikom Srbijom i naša je obaveza pomoći Hrvatima koji žive ovde. Oni imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Uz potporu matične države Hrvatske i Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine potiče njihov rad i to smo spremni dodatno osnažiti, ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas – kazao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice.

Anušić je istaknuo kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju značajniju potporu te da isto očekuje i od Srbije. Dodao je kako će se idući sastanak s predstavnicima HNV-a organizirati u Osijeku kako bi se odredili projekti prekogranične saradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji – kazao je.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić osvrnula se na odnos Osječko-baranjske županije prema Vijeću i zajednici Hrvata u Republici Srbiji, a progovorila je i o realizovanim projektima u proteklom razdoblju.- Protekle četiri godine Osječko-baranjska županija izdvojila je 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a. Mi smo u proteklom razdoblju uspeli otvoriti prve jaslice na hrvatskom jeziku, pripremiti udžbenike za osnovnu školu na hrvatskom jeziku, a u toku je uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici – kazala je Vojnić i naglasila kako je položaj Hrvata u Republici Srbiji i dalje težak što se vidi pre  svega u isključivanju u donošenju odluka te financijskim ograničenjima. Također, primetna je iskrivljena slika Hrvata u srbijanskim medijima, ali i pritisci oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Deo problema je i uključenost Hrvata u europske projekte, oko čega je Osječko-baranjska županija pružila ruku pomoći u budućnosti.

– Obzirom da smo isključeni iz procesa donošenja odluka ne možemo institucionalno rešavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima godinama razumevanje za nas i svojom pomoći rešava deo izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake – zaključio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Pre dve je godine Županijska razvojna agencija organizovala edukaciju za EU fondove za Hrvate u Vojvodini, a izaslanstvo HNV-a posetilo je i Ured pet slavonskih županija u Bruxellesu. Saradnja Županije i Hrvata u Vojvodini intenzivirat će se, kako je poručio Anušić, u idućim mesecima s ciljem osiguravanja boljeg položaja hrvatske manjine u Srbiji te ostvarenja kvalitetnijih mogućnosti korištenja evropskih sredstava kako bi osnažili kulturni i nacionalni identitet te povećali i gospodarsku aktivnost hrvatske zajednice u Srbiji.