Vijesti

SKD “PROSVJETA” NASTAVLJA DALJE SA ISTIM RUKOVODSTVOM

Mile Radović ostaje predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, a uz nove-stare potpredsednike Sinišu Tatalovića i Duška Ljuštinu, na funkciji potpredsednika bit će i Radmila Latas, jednoglasno su odlučili delegati Glavne skupštine na izbornoj sednici, održanoj 24. oktobra, u Novinarskom domu u Zagrebu. Jednoglasno su izabrani i predloženi kandidati za Glavni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Savjet SKD-a “Prosvjeta” u kojem su dugogodišnji aktivisti Društva koji su se dokazali svojim radom, prenosi portalnovosti.com.

Prema rečima Mile Radovića, izborna Skupština bila je planirana za maj, ali je zbog korone odgođena. Budući da mora biti održana do kraja godine izabran je ovaj termin, s obzirom da je stanje zbog epidemije sve teže.Generalni sekretar Slobodan Živković naglasio je da su postojale ideje da se sednica održi on-line, ali Statut takvu mogućnost nije predvidio. Zbog toga su delegati, njih 37 od ukupno 55 koliko ima pododbora “Prosvjete”, osim Statuta Društva, jednoglasno usvojili i novi Poslovnik o radu koji omogućava vođenje sednica na daljinu.Usvojeni su i izvještaji o radu, financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora za 2019., kao i plan rada društva za 2020. godinu.

Delegatima se obratio novi-stari predsednik Mile Radović, ističući smernice u radu “Prosvjete” u novom četverogodišnjem mandatu. Među prioritete spada rešavanje pravno-imovinskih odnosa vezanih uz imovinu SKD-a i njeno stavljanje u funkciju zadovoljavanja kulturnih i obrazovnih potreba srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i organizacijski razvoj Društva, s posebnim naglaskom na jačanje rada pododbora i njihovo regionalno povezivanje u koordinacije.“Težište je i na školskoj autonomiji, odnosno što većem ostvarivanju prava na obrazovanje u vidu jačanja i širenja modela A u Slavoniji, te modela B i C u ostalim delovima Hrvatske, posebno u gradovima. Nužno je nastaviti s informativno-izdavačkom delatnošću u svrhu obrade tema vezanih uz historiju i kulturu Srba u Hrvatskoj kao i suvremenih tema važnih za život i razvoj naše zajednice, pri čemu je naglasak na uključivanju mlađih autora. S tim u vezi potrebno je pomlađivanje i edukacija članstva u svrhu kvalitetnije izrade planova i programa, te njihove realizacije”, rekao je Radović, ističući nužnost nastavka dobre saradnja sa srpskim organizacijama u Hrvatskoj, pre svega sa SNV-om, piše portalnovosti.com.Među prioritete uvrstio je i saradnju sa organizacijama srpskog naroda u drugim državama, pre svega srpske dijaspore, saradnju sa organizacijama drugih manjina u Hrvatskoj, ali i povezivanje organizacija Srba u Hrvatskoj sa organizacijama Hrvata u Srbiji. Posebno mesto dao je saradnji sa obrazovnim i kulturnim institucijama Hrvatske i Srbije.“Te smernice idu na usvajanje i razradu na tela “Prosvjete”, a u njihovoj realizaciji očekuje se učešće i doprinos svih članova”, podvukao je Radović na kraju izlaganja.Aneta Vladimirov, delegat zagrebačkog pododbora “Prosvjete”, zahvalila je svima koji su proletos tokom pandemije bili uključeni u podelu raznih vrsta paketa sa pomoći u svojim sredinama. Ostvarili smo sinergiju i važno iskustvo koje će nam biti potrebno i u drugim sličnim prilikama, rekla je Vladimirov.

Tela i članovi

Članovi Glavnog odbora su Dejan Mihajlović, Nikola Arbutina, Novica Vučinić, Zoran Stanković, Vaska Radulović, Milan Uzelac, Milorad Pupovac, Sanela Martinović, Zoran Blanuša, Tihomir Sekeruš, Svetislav Mikerević, Snježana Jovanović, Petar Musić, Dejan Jeličić i Martina Vučinić.

Članovi Nadzornog odbora su Jelena Nestorović kao predsjednica, Vesna Blanuša, Nada Malbaša, Aleksandar Vukov i Neven Vujnović, dok su članovi Suda časti Nikola Miljević kao predsjednik, Aneta Vladimirov, Petar Mamula, Srđan Bojčić i Mirjana Dević.

Članovi Savjeta SKD-a “Prosvjeta” su Borivoj Čalić, Stanko Janić, Miodrag Milošević, Drago Roksandić, Borivoj Dovniković, Sreten Baljak, Nataša Desnica, Đuro Budisavljević, Branka Fulanović, Živko Gnjidić, Dejan Jović, Slavica Juriša, Drago Kekanović, Dušan Marinković, Petar Matić, Đorđe Nešić, Dušan Rapo, Velimir Sekulić, Milica Stojanović, Slobodan Uzelac i Nikola Živković.