Vijesti

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

U organizaciji Srpske pravoslavne crkve Opštine Beli Manastir, SKD Prosvjeta Pododbora Beli Manastir, te svih srpskih udruženja koje deluju u Gradu B.Manastiru, u subotu  25 .januara  sa početkom u 18 časova, u belomanastirskoj   kino dvorani održana je Svetosavska akademija.Inače Sveti Sava se smatra najvećim srpskim svetiteljem. Kult Svetog Save, koji se u narodu razvio nakon prenošenja njegovih mošti iz Bugarske u manastir Mileševu, bio je vrlo  jak . Smatra se i da deca na Svetog Savu treba da nauče nešto novo, makar neku novu pesmu.Upravo je i zato belomanastirska pozornica  Kulturnog centra bila puna dece. Tako su članovi udruženja majke i dece „Pčelice“ dočarali priču o Svetom Savi, jer ta priča je najduža priča koja se vekovima prenosi u srpskom narodu i ona ne stari niti se umara. Učenici Prve srednje škole i Gimnazije Beli Manastir, su nas podsetili na činjenicu da je Sveti Sava utvrdio pravoslavlje među nama, te da je ono cvetalo i spašavalo naš narod kroz pet vekova stradavanja, i sačuvalo ga do današnjeg dana. Isto tako su „Čuvari tradicije baranjskih srba“ doneli duh Svetosavlja, te izveli „Srpske igre iz Baranje“.Članaovi SKUD-a „Jovan Lazić“ Beli Manastir, svojom lepotom i razigranošću preneli su poruku da ideja Svetosavlja nikada ne prestaje, i trajno ostaje u mladim ljudima, čineći smisao njihovog života. Ovi mladi ljudi izveli su „Igre iz Leskovaca“. Goste su  pozdravili sveštenik SPC u B. Manastiru D. Vukadinović i predsednik SKD PROSVJETA pododbor B. Manastir Dejan Jeličić.

Ova akademija znači mnogo za ovaj kraj, za Baranju, koja se već tradicionalno održava u Belom Manastiru, rekao je protojerej Đorđe Kovačević:

Sveti Sava je i zaštitnik SKD „Prosvjeta“ Pododbor Beli Manastir, rekao je predsednik  SKD „Prosvjet“ Pododbor Beli Manastir Dejan Jeličić jer je to pokazatelj jedinstva i snage u Baranji.Ovakva okupljanja i jesu cilj da se pokaže da i mladi čuvaju našu tradiciju.

Među uvaženim gostima prisutni su bili  protojerej Đorđe  Kovačević sa baranjskim sveštenicima SPC, konzul Republike  Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, predsednik ZVO Srđan Jeremić, gradonačelnik B. Manastira Tomislav Rob, sab. zastupnica SDSS Dragana  Jeckov, zamenik gradonačelnika B. Manastira Predrag  Stojanović, zamenik  župana OBŽ Radomir  Čvarković, zamenik  župana Veća Srpske nacionalne manjine OBŽ-e   Đorđe Ćurčić, načelnik  opštine Negoslavci Dušan Jeckov,  načelnik opštine Šodolovci Dragan Zorić, zamenik načelnika opštine Popovac Zoran Milošević, zamenik načelnika  opštine Kn. Vinogradi Stojan Petrović, zamenik načelnika opštine Jagodnjak Nada  Šalajić,

Nakon akademije u Etnološkom centru baranjske baštine upriličen koktel za uzvanike.