Društvo

TREĆA RADIONICA PROJEKTA ECOWET

Početkom septembra meseca  2018. godine, tačnije 03.septembra u Eko centru Zlatna Greda održana je radionica za korisnike ECOWet-a Projekt ECOWet-Procena usluga ekosustava u prekograničnom području Hrvatska-Srbija, nastavak je prekogranične saradnje projektnih partnera s ciljem održivog razvoja i očuvanja jedinstvenih vlažnih i rečnih ekosustava u pograničnom području Hrvatske i Srbije. .Vredni stručni tim EcoWET -a tokom leta radio je na prikupljanju i obradi podataka i osmišljavanju i pripremi same radionice.Cilj radionice je upoznati korisnike s metodologijom prikupljanja i obrade podataka (TESSA) pomoću koje se vrši procena usluga za svako pilot područje. Isto tako, kroz demonstracijske vežbe bitno je  izraditi karte usluga ekosustava.Zadatak projekta je izraditi procenu usluga vlažnih ekosustava u prekograničnom području Hrvatske i Srbije, uz poplavnu nizinu reke Dunav i njenih pritoka i to na 6 pilot područja. Pilot područja u Hrvatskoj su  Posebni ornitološki rezervat Podpanj – Donji Miholjac, severni deo Srednjeg Podunavlja te Spačvanski bazen dok su Specijalni rezervat prirode Zasavica, Bara Trskovača i Bosutske šume u Srbiji.

Radionici i celodnevnom programu su se odazvali svi korisnici, a u odnosu na prijašnje treninge pojavili su se i  neki novi korisnici, što nas kao projektni tim čini iznimno ponosnim. Među učesnicima radionice bili su predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, županijskih upravnih odjela, lokalne samouprave, sportsko – ribolovnih društava, Parka prirode Kopački rit, Odjela za biologiju u Osijeku, Javnih Ustanova za zaštitu prirode.

Inače, Projekt EcoWET financira Evropska unija u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, a implementiraju Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Javna Ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima na području osječko–baranjske županije u Hrvatskoj kao i Pokret Gorana Sremske Mitrovice i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Srbije.Projekt ECOWet započeo je 15.6.2017. i traje do 14.6.2019. godine. Projekt financira Europska unija u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 koji ima za cilj jačanje društvenog i gospodarskog razvoja prekograničnog područja kao i zaštite jedinstvenih ekosustava kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti.