Vijesti

VAKCINACIJA U SVIM GRADOVIMA OBŽ

 

 

 

Juče  (8.aprila 2021. godine) u svim gradovima Osječko-baranjske županije (Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Valpovo, Belišće, Našice i Donji Miholjac) te opštini Čepin organizovani su posebni punktovi za cepljenje građana protiv koronavirusa na koje je pozvano 2.400 osoba starijih od 65 godina i osoba s rizičnim obolenjima. Punktovi su bili u prostorijama Doma zdravlja, s tim da je u Osijeku bilo četiri posebno organizirana punkta .Nakon sednice Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije, načelnik Ivan Hampovčan obišao je vakcinisanje  u Domu zdravlja OBŽ u Đakovu, a na pitanje o aktualnim merama i epidemiološkoj situaciji na području Osječko-baranjske županije rekao je:

– Naše preporuke o kojima smo  raspravljali na sednici Štaba upućene su Nacionalnomštabu civilne zaštite. Pre svega, nismo zatražili zatvaranje ugostiteljskih objekata i terasa jer smatramo da bi to bilo preterano s obzirom na relativno dobru situaciju u našoj županiji. Predložili smo da se ravnatelji osnovnih i srednjih škola odluče na B model pohađanja nastave koji je kombinacija nastave online i uživo, no sledeće sedmice  ćemo dobiti analizu obolelih u obrazovnim ustanovama te ćemo nakon toga doneti odluku o eventualnom pooštravanju mera. Za sada, učenici od ponedeljka normalno kreću na nastavu. Nadalje, predložili smo GPP-u u Osijeku da poveća broj vozila, autobusa i tramvaja, kako bi se rasteretio saobraćaj i smanjile gužve – rekao je Hampovčan.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr.sc. Nataša Turić objasnila je način vakcinisanja na punktovima diljem županije. – Prošle nedelje je započelo organizovano cepljenje na tri punkta u gradu Osijeku, a cepljeno je nešto više od 1.000 osoba. Ove sedmice nastavljamo s organizovanim  cepljenjem, a osim grada Osijeka cepljenje provodimo i na ostalih sedam lokacija. Organizovano cepljenje provodi se danas, nastavit će se u subotu i nedjelju od 8 do 19 sati, a tokom ta tri dana planirano je iskoristiti 7.200 doza cepiva AstraZeneca, Pfizera i Moderne. S obzirom da imamo najavu isporuke znatnijih količina cepiva u Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ, a znamo da je prošle sedmice došlo dodatnih 5.000 doza te da će ove nedelje  doći 3.042 doze Pfizera i 2.200 doza Moderne, očekujemo da ćemo uspešno pokriti sve punktove koje smo odredili. Prema do sada poznatim podacima, nismo imali odbijanja cepljenja određenim cepivima, pa je odaziv stopostotan – istaknula je dr. Turić i dodala da je za Osječko-baranjsku županiju do sada isporučeno 45.000 doza cepiva od kojih je porodičnim lekarima  distribuisano  24.500 doza.

 

 

Pratite nas: