Vijesti

GRAD PULA DONIRAO DVA AUTOBUSA

Grad Pula i njIhova prevozna kompanija Pulapromet d.o.o. donirali su Gradu Belom Manastiru dva polovna gradska autobusa. Stoga je juče 31.marta 2021.  gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, a pre početka 38.sednice Gradskog veća Beli Manastir, održao konferenciju za novinare tokom  koje je objasnio pojedinosti. ne samo ovoe donacije, nego i teme i tačke dnevnog reda sednice. Rob je objasnio kako su autobusi prvenstveno namenjeni komunalnom, gradskom prevozu i tekom letne sezone prevozu na gradske bazene. Upravitelj će biti Baranjska čistoća koja je registrirana kao pružatelj ove delatnosti.,,S ovim ćemo dobiti mogućnost da konačno uspostavimo komunalni prevoz, da se registrujemo  kao pružalac komunalnog prevoza zajedno s kompanijom Baranjska čistoća i da u budućnosti kao prihvatljivi prijavitelj apliciramo na fondove Evropske unije za ono što nas inicijalno zanima, a to je pravi ekološki, moderan gradski prevoz za prigradska naselja i potrebe svih naših stanovnika pogotovo učenika i penzionera.”, pojasnio je Rob.Dodao je kako će ovaj prijevoz krenuti prema privremenom i prilagođenom rasporedu kada s Baranjskom čistoćom bude potpisan ugovor i ispunjeni svi uslovi. Važno je naglasiti da će prevoz  za građane biti besplatan.Ovaj projekt potaknut je brojnim upitima građana čija deca po zimi i lošem vremenu iz prigradskih naselja u školu moraju peške i po nekoliko kilometara.Dodao je kako je do sada bilo u razmatranja nabavka novih vozila i uspostavljanje gradskog prijevoza, ali da je to zahtijevalo dugotrajno zaduženje grada što nije bila opcija.

Na sednici je jedna od tačaka bila i potpora za preduzetnike i kako gradonačelnik kaže, potpore za poduzetnike nastavljaju se i ove godine s inicijalno osiguranih 300 hiljada  kuna za pomoć gospodarstvu. Gradonačelnik Rob objasnio je kako se radi o pomoći zbog koronakrize koja je obuhvatila prvenstveno ugostitelje kojima je bio zabranjen rad. Dodao je kako se radi o 2.000 kuna pomoći po zaposlenoj osobi.

Na sjednici je biloe potrebno izglasati Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Ova odluka za temelj ima izmene Zakona o zaštiti životinja kojim se jedinicama lokalne samouprave daje veća autonomija. Grad Beli Manastir proteklog je meseca otvorio javno savetovanje na ovu temu.

,,Želimo prvenstveno zaštititi životinje da ne završe na ulici i da Zakon provodimo kako treba. Kazne će biti veće i rigoroznije, kontrole češće. Cilj je imati veći broj procepljenih, čipiranih, a napuštenih što manje.”, rekao je Rob.Dodao je kako se ovom odlukom komunalnom redaru daju veće ovlasti te će se raditi na boljoj suradnji s pružateljima usluga, Veterinarskom stanicom Beli Manastir te isto tako i dodao da neće biti potrebno da svi vlasnici kastriraju svoje kućne ljubimce.