Vijesti

VIRTUALNIM PUTEM SEDNICA GRADSKOG VEĆA

Prvi put  sednica belomanastirskog Gradskog veća održana je virtualnim putem, a većnici su, od svojih kuća, raspravljali samo o jednoj tački dnevnog reda – predlogu odluke o hitnim mjerama potpore stanovništvu i pravnim subjektima na području Grada Belog Manastira.- Grad Beli Manastir prati situaciju u RH vezanu uz širenje epidemije koronavirusa i procjene nadležnih institucija o mogućim posledicama na život građana i poslovanje pravnih subjekata na području grada. Nacionalni štab doneo je niz mera kojima želi suzbiti širenje zaraze na području cele države, a deo mera odnosi se na obustavu rada većeg dela pravnih subjekata, obustavu rada ustanova u kulturi, predškolskom i školskom obrazovanju i slično. Kako bismo omogućili navedenim pravnim subjektima maksimalno smanjenje troškova poslovanja u vreme obustave rada, Gradskom veću predloženo je donošenje odluke o uvođenju mera potpore u ovoj kriznoj situaciji, kako za pravne, tako i za fizičke osobe indirektno pogođene ovom krizom – istaknuto je na Gradskoj sednici.

Tako će svi zakupci od 1. aprila do kraja godine biti oslobođeni plaćanja poslovnih prostora i zakupa javne površine za njihovo korištenje. Nadalje, obustavlja se provođenje svih ovršnih postupaka za nenaplaćena potraživanja od dana stupanja na snagu ove odluke do 30 juna ove godine, kao i obračun zateznih kamata na zakašnjela plaćanja prema gradu Belom Manastiru po svim osnovama, od dana stupanja na snagu odluke do kraja godine. Isto tako, za vreme obustave rada dečijeg vrtića Cvrčak roditelji dece predškolske dobi oslobođeni su plaćanja redovnih programa vrtića. Gospodarstvenici kojima je obustavljen rad, neće morati plaćati komunalnu naknadu od 1. aprila do isteka meseca u kojem obustava bude ukinuta. Gradonačelnik Tomislav Rob, je na pitanje  većnika opozicije, najavio  i nove mere koje bi vrlo brzo trebale biti predložene Gradskom veću.

– Projekcija proračuna već je u izradi. Pratit ćemo proračunske prihode i reagovati, sve u cilju pomoći građanima i gospodarstvu. U planu je, po uzoru na najave iz nekih gradova, osnovati Fond za pomoć građanima i privrednicima. Na ovoj će poziciji biti namaknuti novci planirani za neke manifestacije, a nije sporno da ćemo se morati odreći i nekih infrastrukturnih projekata – istaknuo je Rob, dodajući kako će, ako bude bilo potrebno, posegnuti i za platama zaposlenika gradske uprave, odnosno javnih ustanova. Mere su jednoglasno prihvaćene.