Vijesti

42.SEDNICA ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE

Danas je održana 42. sjednica Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj su izneseni novi podaci o broju obolelih osoba na području županije. Do sada je evidentirano 46 obolelih osoba od kojih su 42 pod nadzorom KBC-a Osijek, a 4 pod nadzorom Opštee bolnice Našice.

– Na području OBŽ imamo dva novoobolela od koronavirusa. Trenutno je 14 hospitalizovana od kojih su 4 na respiratoru u KBC-u Osijek, a jedna je osoba hospitalizovana u bolnici u Našicama. I dalje imamo devet otpuštenih osoba iz KBC-a Osijek, a ostali su oboleli u samoizolaciji u svojim domovima.  Bitno je reći da se smanjuje broj novozaraženih, što je rezultat pridržavanja svih nas onih mera koje stožeri propisuju – rekao je župan Ivan Anušić.

Danas stiže prva pošiljka zaštitne opreme za Domove zdravlja, KBC i OB Našice, kako bi mogli nastaviti nesmetano raditi, dodao je župan i zahvalio se svima, osobito članovima štaba koji rade danonoćno na rešavanju ove situacije, a i svim građanima koji prate upute štaba i istih se pridržavaju.

Grad Osijek od danas će izdavati propusnice osobama koje imaju vrtove, vinograde, voćnjake na području OBŽ ali izvan mesta njihova prebivališta. Jedan član porodice moći će dobiti propusnicu i iz gradskog Štaba mole građane da ovu mogućnost ne zloupotrebljavaju.

Na adresu Štaba stižu i pitanja građana vezani uz dežurne apoteke u gradovima, prema uputama nacionalnog Štaba dežurna apoteka na području Osječko-baranjske županije nalazi se u Osijeku, no županijski Štab  uputit će molbu prema nacionalnom da se omogući otvaranje dežurnih apoteka i u drugim gradovima. U KBC Osijek i dalje nema pozitivnog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja na koronavirus, a  119 osoba je u samoizolaciji. Trenutno se na području županije nalazi 709 osoba u samoizolaciji.

– Prema novim uputama sve bolnice su na raspolaganju za lečenje komplikacija infekcija koronavirusom. Mi primamo srednje teške i teške pacijente, dok oni koji imaju lagane simptome i koji su bez simptoma, a koji zadovoljavaju uslove za samoizolaciju kod kuće i nisu hronični bolesnici, mogu se lečiti od kuće. Naravno, moraju biti u stalnom kontaktu s lekarom porodične medicine i epidemiologom. Također, u samoizolaciji su deo otpuštenih pacijenata, a nakon otpusta u bolnici oni još moraju biti dve sedmice u samoizolaciji jer drugi imaju iskustvo s testiranjima i ti pacijenti mogu biti pozitivni i 3-4 sedmice nakon zaraze koronavirusom. Ovi treći su u samoizolaciji iz predostrožnosti – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.

Od jučer PU ima jednog pozitivnog djelatnika na koronavirus i 11 zaposlenika u samoizolaciji.

– Upućujem zahvalu Štabovima CZ na području naših gradova i opština i vama dragi sugrađani koji  provodite ono što mi kao štab donesemo. Imamo problem sa zatvaranjem malih poštanskih ureda po našim mestima koji su radili po dva sata dnevno.– rekao je načelnik Štaba civilne zaštite Goran Ivanović i pozvao lovce i ribolovce da budu još malo strpljivi jer se radi na predlogu kako njih pustiti u prirodu i pod kojim uslovima naravno u saradnji s lovačkim i ribolovnim savezima Osječko-baranjske županije.Štab radi i na rešavanju problema prevoza za sve one koji moraju putovati na posao iz jednog u drugo mesto odnosno grad na području županije, kao i na drugim poteškoćama koje nisu zdravstvenog karaktera, ali su vrlo bitne za život naše županije.