Vijesti

VLADA RH USVOJILA IZVEŠTAJ O STANJU ISKORIŠTENOSTI SREDSTAVA ESI FONDOVA

 

Na 64. sednici Vlade Republike Hrvatske ministrica Tramišak predstavila je Izveštaj o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.

 

Do 17 juna  2021. godine Republike Hrvatska je ugovorila projekte u vrednosti od 12,83 milijardi evra (97,52 mlrd. kn) odnosno 119,57% dodeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 5,88 milijardi eura (44,72 mlrd. kn) odnosno 54,84% dodeljenih sredstava te je overeno 5,06 milijarde eura (38,43 mlrd. kuna) odnosno 47,12% dodeljenih sredstava. U razdoblju od 2013. godine do 17. juna2021. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz Proračuna Republike Hrvatske u proračun Europske unije iznosi 40,32 milijardi kuna u korist proračuna Republike Hrvatske.

Po prvi puta se dodaje izvještavanje za novi instrument Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja („REACT-EU”) u sklopu kojega su osigurana dodatna sredstva radi pružanja pomoći u sanaciji krize u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 i njezinih socijalnih posledica te u pripremi zelenog, digitalnog i otpornog oporavka gospodarstva. Alokacija Republike Hrvatske za 2021. godinu je 571,5 mln evra, a alokacija za 2022. godinu bit će poznata tokom oktobra.

 

Izmenom operativnog programa Konkurentnost i kohezija oformljena je nova Prioritetna os 11 – Jačanje oporavka od krize u kontekstu pandemije COVID-19 i priprema za zeleni, digitalni i otporni oporavak gospodarstva.  U sklopu navedene prioritetne osi raspisan je poziv Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju vrijedan 1,1 milijardu kuna (150 mln evra) koji se odnosi na alokaciju za 2021. i za 2022. godinu. Uzimajući u obzir rokove za provedbu do 2023. godine išlo se na korist poduzetnicima kako bi im sredstva bila dostupna što pre.

Također, 530 mln eura alokacije za 2021. godinu kroz Operativni program Efikasni  ljudski potencijali usmerilo se na Potpore za očuvanje radnih mesta u delatnostima pogođenima koronavirusom. Preostalih 10 mln evra  usmereno je kroz FEAD Fond evropske pomoći za najpotrebitije.

„Sredstva iz instrumenta REACT su tek odobrena a brzom reakciju Vlade Republike Hrvatske su već stavljena u funkciju oporavka gospodarstva kroz mere za očuvanje radnih mesta i poziv vrijedan 1,1 milijardu kuna (150 mln evra) za jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju namijenjen poduzetnicima. S današnjim danom počinjemo pratiti iskorištenost novih EU sredstava koji su hitnom reakcijom stavljeni u funkciju oporavka gospodarstva“, naglasila je ministrica Tramišak.