Vijesti

VREDNE DONACIJE AMERIČKOG VELEPOSLANSTVA KBC-U OSIJEKU

Nakon dobivenog statusa Klinike za ortopediju i traumatologiju, za uspešan početak rada, u Kliniku su stigle dve vrijedne donacije – traumatološki stol i C-luk uređaj. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u saradnji s Ministarstvom zdravstva financiralo je nabavu novog C-luk uređaja u vrednosti od 715.000,00 kuna dok je sredstva za nabavu traumatološkog stola u vrednosti od 1,4 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Vredne uređaje, u utorak 20. jula 2021. godine obišao je otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming sa saradnicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamenik župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te zamenik gradonačelnika Dragan Vulin.

O važnosti vrednih uređaja govorio je zamenik ravnatelja KBC-a doc. dr. sc. Krunoslav Šego, dr. med.

– Donacija visokovrednih uređaja za ortopedsko-traumatološke operacije za nas je izuzetno važna jer će značajno podići kvalitetu usluge našim pacijentima. C-luk služi za rendgensko snimanje za vrijeme operacija čime su ortopedi i traumatolozi dodatno sigurni u ono što rade. Osim ove opreme, doniran je i specijalni traumatološki stol, a ukupna vrednost oba uređaja je gotovo 2,2 milijuna kuna – kazao je doc.dr.sc. Šego.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić zahvalio se američkom Veleposlanstvu i Ministarstvu zdravstva RH na izuzetno vrednim donacijama.- O kakvoj je donaciji reč govori činjenica da se na ovakvom uređaju u KBC-u Osijek napravi 1200 operacija godišnje. Siguran sam da će ova oprema dodatno povećati kvalitetu zdravstvene usluge najvećeg kliničkog centra na istoku Hrvatske kojem gravitira 900.000 ljudi – rekao je Radić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države nastavljaju snažnu saradnju s Osječko-baranjskom županijom i Republikom Hrvatskom.- Upoznali smo otpravnika poslova Marka Fleminga s činjenicom da gradimo novi Klinički bolnički centar, a verujem da će se dosadašnja uspešna saradnja s Veleposlanstvom SAD-a nastaviti i u budućnosti. Sjedinjene Američke Države u proteklih 30 godina učinile su puno za Republiku Hrvatsku, kada je bilo najteže američka administracija nas je podržala, a ta podrška ne izostaje ni danas – naglasio je župan.

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming kazao je kako je ostvarena donacija samo korak ka novim putevima suradnje Hrvatske i SAD-a.

– Drago mi je što mogu pružiti iskaz američke podrške KBC-u u Osijeku, ali i široj zajednici u Hrvatskoj. Američko-hrvatsko partnerstvo nastavlja deliti zajedničke interese i prosperitet. Oprema za hitnu medicinsku brigu koju smo predstavili učinit će razliku za sve ljude koji žive ne samo u gradu Osijeku već i u Slavoniji uopšte. Hitna reakcija je u tom slučaju ključna za osiguravanje potrebne brige ugroženim pacijentima. Međutim, danas je reč o nečem većem od same opreme. Odnos koji smo stvorili s Ministarstvom zdravstva i zajednicom u gradu i županiji nastavit će širiti nove puteve suradnje – zaključio je Fleming.

– Ovo je doista vredno unapređenje koje smo ostvarili donacijom Veleposlanstva SAD-a i po pitanju kvalitete, ali i po pitanju pristupačnosti usluge. Bez ovakvih operativno-dijagnostičkih pomagala danas je gotovo nezamislivo govoriti o modernoj traumatologiji – istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.