Vijesti

VSNM OPŠTINE DARDA PROSLAVILO KRSNU SLAVU

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Darda (VSNM) proslavilo je 23.novembra krsnu slavu Sv.Arhanđela Mihaila koja je i hramovna slava. Kao i prethodnih godina svečanoj sednici prethodila je sveta arhijerejska liturgija uz lomljenje slavskog kolača, i osveštanja koljiva u pravoslavnoj crkvi Sv. Arhanđela Mihaila koju je predvodio darđanski protojerej Đorđe Kovačević, a liturgiju su služili i darđanski protojerej-stavrofor u penziji Mihajlo Marijanac te paroh iz Kneževih Vinograda Stevan Kuveždanin. Nakon liturgije članovi VSNM, Crkvene opštine i vernici, meštani Darde i gosti iz baranjskih mesta tradicionalno su se okupili u prostoru crkvenog doma gde je održana svečana sednica. U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik VSNM Radomir Čvarković koji se u kratkom govoru zahvalio njegovom prethodniku Radovanu Gotovcu i članovima veća na dosadašnjem radu.

-Ono što smo radili svih prijašnjih godina trudit ćemo se da radimo i u ovom mandatu. Svi vaši predlozi, sugestije pa i kritike su dobrodošle. Ono što je najbitnije je da VSNM ima odličnu saradnju sa načelnikom opštine, i hvala mu što nas je sve ove godine podržavao i izlazio u susret, jer podsećam vas da je opština jedini financijer ovoga veća, rekao je Čvarković.

Kratkom besedom prisutnima su se obratili i načelnik opštine Anto Vukoje (HDZ) te darđanski protojerej Đorđe Kovačević. Profesor Petar Matić iz Darde uručio je VSNM set knjiga jedne stare baranjske porodice, a reč je o literaturi koja opisuje događaje i ljude za koje su oni smatrali da su ti događaji uticali na njihovu istorijsku sudbinu. Svečana sednica povodom krsne slave nastavljena je uz trpezu ljubavi, i druženje koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.