Vijesti

ZIMSKA SLUŽBA OSJEČKOG UNIKOMA SPREMNA NA SNEŽNE IZAZOVE

Tradicionalna smotra zimske službe osječkog Unikoma održana je na levoj obali Drave, u nedelju 14. novembra 2021. godine, a prisustvovali su joj gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamenik župana Josip Miletić, zamenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te direktor Unikoma Mario Turalija.

– Uoči početka zimske sezone želimo građanima predstaviti osječku zimsku službu jer u periodu od 15. novembra do 15. aprila, dakle 152 dana u godini, 24 sata dnevno ove će službe biti na raspolaganju. 14 službi čistit će 185 kilometara gradskih cesta, a imamo i jedan novi kamion s ralicom i rasipačem, dok u skladištu imamo 1000 tona soli. Cilj nam je u svakom trenutku, u snežnim uslovima osigurati protočnost saobraćaja pazeći pri tome i na prohodnost 150.000 m2 pešačkih staza te 53 kilometara biciklističkih staza. Istovremeno GPP će održavati tramvajsku prugu u duljini 29 kilometara te preko 70 tramvajskih stajališta i 177 autobusnih stajališta. Ovim putem apeliram i na naše sugrađane da za vreme snežne sezone čiste ispred svojih domova kako bismo osigurali maksimalnu protočnost i sigurnost u saobraćaju – kazao je gradonačelnik Radić.

Direktor kompanije Unikom Mario Turalija naglasio je kako smotre zimske službe nije bilo poslednje četiri godine, što sada planiraju promeniti.

– Ovu praksu ćemo ustaliti svake godine kako bismo pokazali našim sugrađanima mehanizaciju s kojom raspolažemo u zimskom periodu godine. Osječani mogu biti sigurni da će gradske ulice, pešačke i biciklističke staze te ceste biti očišćene. Mi smo od 15. novembra u pripravnosti, a organizovali smo i štab koji će biti u pripravnosti 24 sata. Uz to, uspeli smo osigurati i dovoljne količine soli, kao što je spomenuto oko 1000 tona, i to po staroj nabavnoj ceni, što nam je vrlo važno jer u svakoj stavci nastojimo paziti na proračun kompanije – rekao je Turalija.

Pripremu za zimsku sezonu i snežne uslove u gardu Osijeku pozdravio je i zamjenik župana Josip Miletić

– Spremnost gradskih jedinica je vidljiva na čemu čestitam Unikomu i gradonačelniku Radiću, a moram istaknuti da je jednako spreman i Cesting koji pak brine o gotovo 2400 kilometara županijskih i državnih cesta. Svima koji su zaduženi za brigu o sigurnosti u saobraćaju želim puno uspeha na terenu – istaknuo je Miletić.

Ivan Svitlanović iz stanice Saobraćajne policije Osijek objasnio je što su sve vozači dužni ispoštovati od 15. novembra..

– Ovim putem pozivam sve vozače koji to još nisu učinili da od 15. novembra promene zimske pneumatike, što znači da moraju imati zimske pneumatike na sva četiri kotača ili letne pneumatike minimalne dubine profila 4 mm s lancima pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. To je kad je reč o osobnim automobilima, a kada je reč o teretnim vozilima, potrebni su zimski pneumatici na pogonskim kotačima i lanci pripravni za postavljanje na vozilo. Naglašavam da je uz zimsku opremu potreban i dodatan oprez u saobraćaju kako bi se izbegli neželjeni događaji, odnosno saobraćajne nesreće – zaključio je Svitlanović.