Vijesti

ZIMSKI VAŠAR U KARANCU

 

Poslednje subote u novembru (27.11.) kao i svake godine, očekuje vas najmasniji, najslasniji festival u regiji i to onaj posvećen ”baranjskim tartufima” – čvarcima.. U Karancu se tradicionalno, na sajamskoj livadi uz crkvu sv. Donata, održava najveći sajam domaćih proizvoda u regiji. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 80 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. Ovdje možete obaviti nabavku i napuniti svoje police u špajzu za celu zimu. Poznati baranjski suvomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mlevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri, antikviteti ….Naravno, kako bi to bilo u Baranji bez naše poznate kuhinje, pa tako na Vašaru možete kušati čobanac, pasulj iz glinenog ćupa, kotlovinu, pečene kobasice, šarana u rašljama i sve to ”zaliti” vrhunskim vinom. Pre ručka ne zaboravite nazdraviti čokanjčićem domaće rakije.

Tokom Zimskog vašara se održava i Čvarakfest, u isto vreme i na istom mestu.

Takmičenje je to u topljenju čvaraka, a pobednik osvaja titulu ČVARAK MAJSTORA. Takmičarske  čvarke možete i kupiti dok su masni čvarci vrući 

U 09:00 – Topljenje čvaraka
– Sajam domaćih proizvoda  – suvomesnati proizvodi, sir, zimnica, kolači, baranjski    medenjaci, rakija, vino, antikviteti, proizvodi od drveta, pletene košare, nakit, suveniri … Bogata gastro ponuda: pečene kobasice, šaran u rašljama, pasulj u ćupu i dr.
– Kuvano vino
– KUD Gruntovec – Gruntovački humor na kranačkom vašaru .

U 12:00 proglašenje ”čvarak majstora” Ovo je inače jedinstven i neponovljiv gastro doživljaj za sve ljubitelje proizvoda iz „špajza i pušnice”.