Vijesti

DRVNO-PRERAĐIVAČKI POTENCIJALI MORAJU DONOSITI I VEĆU KORIST ISTOČNOJ HRVATSKOJ

U organizaciji HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije juče (23. novembra 2021. godine) u Hotelu Osijek održana je konferencija „Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru Evropskog zelenog plana – energetski izazovi“. Uvodna izlaganja održali su predsednik Udruge Ivić Pašalić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Evropski zeleni plan predstavio je direktor kompanije „Drvenjača“ d.d. Branko Liker, zatim je direktor kompanije „Pelet projekt“ d.o.o. Željko Lovrak govorio o drvno-prerađivačkoj industriji i izazovima dramatičnog povećanja cene električne energije, dok se prezentacija direktora kompanije „Moderator“ d.o.o. Davor Zec odnosila na neiskorištene potencijale biomase.

– Slavonski hrast je jedan od najkvalitetnijih izvora sirovine u drvnoj industriji od kojeg se rade jednako kvalitetan nameštaj i ostali finalni proizvodi. Zbog toga moramo početi gospodariti drvnom masom na način da Slavonija i istok Hrvatske imaju veću korist od toga, veću zapošljivost i daleko veću finalizaciju proizvoda. Potrebno je promeniti dosadašnji pristup izvoza trupaca uz strategiju Vlade RH i promenu zakonske regulative koja će olakšati proizvodnju finalistima uz zapošljavanje lokalnog kadra i vlastite sirovine te posledično uticati na rast BDP-a – kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je kako je područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije zapravo centar potencijala drvne industrije koji je nužno dodatno osnažiti i oplemeniti, naravno uz prilagođavanje novim trendovima i uz pomoć Evropske unije te Vlade RH. Naime, drvno-prerađivačka industrija važan je dio prerađivačke industrije Osječko-baranjska županije, koja je bogata drvnom masom te je izrazito velik razvojni potencijal koji može osigurati nova zapošljavanja, posebice u ruralnim područjima. U delatnosti drvoprerađivačke industrije na području županije deluje oko 190 poslovnih subjekata, od toga oko 120 poduzetnika i 70-ak obrtnika.

Ministar Tomislav Ćorić je rekao kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim decenijama pokazao žilavost i inovativnost te dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uz sve izazove, itekako uspešno funkcionisati. Istaknuo je da će se u idućem razdoblju u svim segmentima hrvatske prerađivačke industrije tražiti iskorak i da će ga se pokušati maksimalno podupreti, ponajpre kroz financijske omotnice koje su na raspolaganju.