Vijesti

ŽUPANIJA DODELILA NOVE POTPORE

Župan Ivan Anušić potpisao je juče 08. septembra  ugovore o potporama za ulaganja u razvoj i unapređenje ruralnog turizma s 42 korisnika s područja Osječko-baranjske županije. Za tu namenu ove je godine iz županijskog proračuna izdvojeno 880.000,00 kuna, s tim da potpore iznose do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a pojedinačno najviše do 30.000,00 kuna.

– Osječko-baranjska županija dijeli niz potpora u turizmu jer je kontinentalni turizam gospodarska grana koja još uvek nije dovoljno razvijena, a nudi ogroman razvojni potencijal s obzirom na našu eno, gastro i kulturnu ponudu. U poslednje četiri godine i to menjamo te intenzivno ulažemo u obogaćivanje turističke ponude. Za najbolje rezultate, nužno je imati kvalitetne pojedince koji mogu pružiti izvrsnu uslugu gostima, a da oni to prepoznaju govore i brojke o povećanom broju dolazaka gotovo svakog meseca poslednjih nekoliko godina. Iako je pandemija stvorila određene poteškoće, s druge je strane otvorila mnoga vrata i otkrila razvojni potencijal kontinenta – rekao je župan Ivan Anušić te najavio novi program sufinanciranja kamate na kredite za ulaganja u turističku delatnost i ponudu kako bi se maksimalno iskoristio turistički potencijal županije.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth istaknula je da su na području županije očiti pomaci u razvoju turizma, a posebno veseli činjenica da su ukupni rezultati ove godine blizu ostvarenima 2019. godine koja je bila vrhunska i svima je dala nadu.

– Osječko-baranjska županija pomaže preduzetnicima kroz nekoliko modela potpora jer regionalna samouprava može biti itekako važan „suport“ poduzetnicima kroz razne provedbene programe, a to radimo upravo kroz ove potpore za razvoj i unapređenje ruralnog turizma. Potpore se dodeljuju svake godine i sve je više zainteresovanih i prijavljenih preduzetnika, a povećava se broj objekata, smeštaja i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge u ugostiteljstvu i turizmu. To je još jedna potvrda da smo prepoznali način kako najbolje pomoći preduzetnicima te da je ključna ova sinergija javnog i privatnog – rekla je pročelnica Tatjana Roth. Dodala je kako je 2020. godine bila izuzetno teška, no preduzetnici nisu prestali raditi i ulagati nego su iskoristili su to vreme za preispitivanje poslovanja i dodatna ulaganja, a Županija im u tomu pomaže.

Igor Ilić, vlasnik tvrtke Adventure zone koja se bavi organizacijom adrenalinskog turizma na području Slavonije i Baranje, ističe da je dodijeljena sredstva Osječko-baranjske županije uložio u proširenje ponude, nove aktivnosti te obnovu postojećih kapaciteta.

– Ovo nije prvi put da se prijavljujem na pozive Županije jer nam spomenuta sredstva uvelike olakšavaju poslovanje. Izuzetno nam je važno da jedinice lokalne i regionalne samouprave podupiru naš rad, osobito u razdoblju pandemije kada je smanjen broj turista i gostiju u odnosu na 2019. godinu – kazao je Ilić.