Vijesti

194 OSOBE POZITIVNE NA COVID 19

U zadnja 24 sata:  obrađeno je 567 uzoraka od kojih je  194 pozitivnih nalaza:  (Osijek 99, Đakovo 28 , Čepin 14, Našice 11, Darda 7, Belišće 5, Donji Miholjac 4, Antunovac, Bilje, Đurđenovac, Feričanci i Koška po 3, Beli Manastir, Kneževi Vinogradi i Petlovac po 2, Bizovac, Drenje, Erdut, Valpovo i Trnava po 1) 72 hospitalizirane osobe (52 u KBC Osijek, 20 u OŽB Našice) od kojih su 6 u Respiracijskom centru. Preminule su četiri osobe (dve iz Osijeka te po jedna iz Aljmaša i Čepina, u dobi od 80 do 95 godina). 773 osobe se nalaze  u samoizolaciji.

U proteklih sedam dana (od 20. do 26. opktobra  2021. godine) policijski službenici proveli su 149 provera osoba u samoizolaciji te utvrdili četiri kršenja (u Osijeku, Budimcima, Bolmanu i Đakovu). Obavili su i 727 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mera (noćni klub u Donjem Miholjcu).

Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 19. do 26. oktobra 2021. godine obavili su 119 nadzora provođenja epidemioloških mera i nisu utvrdili nepravilnosti.

Nakon sednice Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas (26. oktobra 2021. godine) održana je konferencija za medije na kojoj su govorili načelnik Štaba Mato Lukić, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek dr. sc. Željko Zubčić.

– Kao i ostalim dijelovima Hrvatske, i na području naše županije imamo povećanje broja obolelih od koronavirusa. U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe, u dobi od 80 do 95 godine, a niti jedna od njih nije bila cepljena te je i to povod da građane pozovemo na cepljenje protiv koronavirusa, osobito starije osobe – rekao je načelnik Županijskog stožera Mato Lukić te dodao kako je jučer stigla nova uputa Nacionalnog štaba CZ da je potrebno dodatno pojačati nadzore provođenja epidemioloških mjera.

Članovi Županijskog štaba razmatrali su i stanje u školstvu. Kako je rečeno, na koronavirus je trenutno pozitivno 178 učenika škola koje su u nadležnosti Županije te još 30-ak s područja Grada Osijeka. Niti jedan ravnatelj nije zatražio prelazak cele škole na nastavu na daljinu nego se u slučaju potrebe takav oblik provodi za razrede s pozitivnim učenicima. Stav Štaba je da se tako nastavi i u narednom razdoblju, s tim da se posebno poziva na oprez učenike srednjih škola i studente, među kojima se bilježi osobito povećanje broja oboljelih.