Vijesti

36. sednica Gradskog veća Beli Manastir

Danas 22.decembra 2020 godine sa početko u 13.00 h  u velikoj većnici održana je 36. sednica Gradskog veća Grada Belog Manastir na kojoj se razgovaralo o mnogo tema za iduću 2021  godinu. Neke od njih su analiza i budući plan rada civilne zaštite, program rada Gradskog veća, godišnji plan davanja koncesija, plan upravljanja imovinom i slično. Istaknute teme su rebalans proračuna, odnosno treće po redu izmene i dopune za proteklu godinu te osnivanje Javne profesionalne vatrogasne službe Grada Belog Manastira. Po pitanju rebalansa proračuna, gradonačelnik Tomislav Rob rekao je kako su procene ipak bile skromnije od rezultata koji je na kraju godine pokazao kako je proračun porastao za milijun i pol kuna porastom prihoda. Ukupno je Grad uprihodio preko 3 milijuna više poreznih prihoda negoli je to previđeno.

Prema novom Zakonu o vatrogastvu i novim pravilnicima, plan koji je osmislio Grad na način da sve Opštine prema svojoj veličini jednako sufinanciraju propada jer  vatrogasni zapovjednik donosi odluku.

Novim rasporedom Javne službe, na području Baranje bi trebalo biti više sedišta, a neke od mogućnosti su jedna sa svojim ispostavama, dve ili  tri, ali to još nije poznato, istakao je  Rob. Ovom odlukom bi se trebale definisati  obaveze svake Opštine u Baranji. Vatrogasno veće smatra da je Beli Manastir previše udaljen od pojedinih baranjskih mesta, dok bi prema njima, delovanje trebalo biti u radijusu od 15 kilometara.