Vijesti

POKLON UČENICIMA KOJI POHAĐAJU MAĐARSKI JEZIK

Veće mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije je, između ostalog, uvijek smatralo važnim podržati mađarsko obrazovanje u Hrvatskoj i obrazovanje na materinjem jeziku. U skladu s tim odlučilo je darivati ​​osnovnoškolce u županiji koji u nekom od oblika pohađaju mađarski jezik. Poklon je sadržavao i beležnicu izrađenu u tu svrhu: na koricama su mađarski pesnici i junaci mađarskih crtića.

– Budućnost naše zajednice u velikoj meri ovisi o obrazovanju na materinjem jeziku, stoga je obrazovanje na mađarskom jeziku nedvojbeno naš prioritet. Zbog toga smo ove godine smatrali važnim nagraditi učenike naše županije, koji na neki način pohađaju mađarski jezik – rekao je predsednik Veća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjskoj županiji, Oliver Matijević  te dodao da je ovih dana podeljeno više od 600 paketa. Zbog epidemiološke situacije, pakete su preuzeli ravnatelji škola i nastavnici mađarskog jezika, koji će ih potom podeliti učenicima.

Smatrali smo vrlo važnim podeliti darove i u mestima gdje više ne posotji mogućnost obrazovanja na mađarskom jeziku već samo negovanje materinjeg jezika, jer su nam i ovi učenici važni. Tako smo osim Prosvetno-kulturnog centra Mađara, OŠ Lug i OŠ Zmajevac  posetili još 13 obrazovnih institucija – rekao je potpredsednik Veća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Erik Munk. Veće mađarske nacionle manjine Grada Belog Manastira također nije zaboravilo na  učenike koji pohađaju nastavu negovanja materinjeg jezika u osnovnoj školi u Belom Manastiru koji su dobili  još jedan dodatni poklon paket.