Vijesti

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, strateškog projekta Osječko-baranjske županije vrijednog 101,58 miliona  kuna, u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku juče  (17.marta 2021. godine) obišao je župan Ivan Anušić sa saradnicima te o toku radova razgovarao s predstavnicima izvođača radova. To su kompanije Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek koje su 10. marta uvedene u posao i odmah krenule s radovima, čiji je rok za završetak 18 meseci.

– Nakon gotovo četiri godine od najave izgradnje RDC-a danas svedočimo početku radova. Sada se počinje razvijati projekt o komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promeniti način funkcionisanja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali. Ovom infrastrukturom to menjamo. Projekt financiraju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a njime menjamo i ukupnu sliku ove delatnosti, prvi put radimo hladnjaču ovakvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost i Slavonije i Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić nakon obilaska gradilišta.

Dodao je kako izgradnja RDC-a demantuje pojedine pogovore da je sve što se radi u Osječko-baranjskoj županiji na razini papira i neizvršenih obećanja. – Za svaki kompleksan i veliki projekt potrebno je više godina za pripreme projektne dokumentacije, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguranje sredstava. Ovaj projekt smo zamislili, obećali i sada ga realizujemo, a izvođači najavljuju da će radovi biti završeni puno prije ugovorom predviđenih 18 meseci. Ovo nije jedini RDC-e, poslije njega počet ćemo pripremati i druge – poručio je župan.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling istakla je  da na području Osječko-baranjske županije godinama nedostaje infrastruktura za smještaj voća i povrća, pogotovo s obzirom na postojanje velikih površina pod trajnim nasadima.

– Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220 tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2 – kazala je pročelnica Wendling.

Naglasila je kako se nakon prve planira i druga faza RDC-a, a to je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smeštaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

– Prema studiji izvodljivosti poznat je trošak koji će imati proizvođači za korištenje objekta i pripremu njihovih proizvoda za tržište, no Osječko-baranjska županija će se uključiti u dodatno subvencioniranje tog troška jer nam je važno da svi proizvodi s našeg područja budu u ovakvom objektu. Naime, Županija je osnivač škola, domova za starije i nemoćne, bolnice te vjerujem da će RDC-e postati objekt koji će upravo za naše korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća – najavila je.Predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao, Osijek i Osječko-baranjska županija dobivaju vredan objekt te što će izvođači radova zaposliti svoje kapacitete.