Kultura

BARANJSKI ČARAPCI

Ministarstvo kulture i medija ove je godine zaštitilo umeće izrade baranjskih šokačkih vezova utvrdivši mu svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Obzirom  na to, Centar za kulturu grada Belog Manastira, Etnološki centar baranjske baštine organizuje izložbu tradicionalnih baranjskih čarapaka s motivima baranjskog šokačkog veza, kao i radionicu izrade šokačkih čarapaka. Cilj nam je očuvati tradiciju i običaje Baranjaca, kao i promovisati  novo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Baranji kažu iz ove institucije.

U četvrtak 15. srpnja 2021. u saradnji s KUD-om „Seljačka sloga“ Gajić u Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) održat će se radionica „Izrade šokačkih čarapaka“. Voditeljice radionice su Eva Kostolić, Eva Balatinac i Jela Bokšić-Nikolić. Voditeljice će demonstrirati tehniku izrade čarapaka i njihovog ukrašavanja tradicionalnim baranjskim, šokačkim vezom. Radionica počinje u 10:00 sati. Učestvovanje na radionici je iz epidemioloških mera ograničeno na 10 učesnika.

Prijava za učestvovanje na radionici je obvezna zbog ograničenog broja mjesta. Prijaviti se možete na broj telefona +385953788893, do 14 jula. Ulaz za sve prijavljene je slobodan. Na radionici mogu učestvovati i deca mlađeg uzrasta, ali u pratnji roditelja. Za sve ostale informacije slobodno se obratite na navedeni broj telefona Jasmini Doboš, stručnoj suradnici ili putem email-a jasmina.dobos@etnobaranja.hr .

 

 

Pratite nas: