Vijesti

SPECIFIČNOSTI HRVATSKIH REGIJA TREBA KORISTITI KAO PREDNOST ZA RAZVOJ

U organizaciji Večernjeg lista i Osječko-baranjske županije jučer ( 24. novembra) u Hotelu Osijek održana je konferencija „Hrvatska kakvu trebamo – Kako iskoristiti razvojni potencijal Slavonije, Baranje i Srijema“. Učesnike su pozdravili glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i župan Ivan Anušić, a – kako je rečeno – povod ovom konferencijskom događaju su pozitivni ovogodišnji gospodarski i demografski pokazatelji u Slavoniji i Baranji, osobito na području Osječko-baranjske županije koja beleži povećanje broja poduzetnika i rekordne prihode, povećan je i izvoz, prihodi u turizmu također, zaustavljen je trend iseljavanja stanovništva, više je rođene dece, beleži se povećanje zaposlenosti… Upravo primer Osječko-baranjske županije ukazuje na veliki teritorijalni kapital i razvojni potencijal svih slavonskih županija.

– Osječko-baranjska županija je u poslednjih nekoliko godina napravila ozbiljan iskorak u gospodarskom i u svakom drugom smislu, a tim smerom ćemo i nastaviti. Trenutno se na području naše županije razvijaju projekti vredni više milijardi kuna od kojih su najznačajniji Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, I. gimnazija, novi lučki terminal za pretovar rasutih tereta, Objedinjeni hitni bolnički prijem te financijski najveći projekt, a to je novi Klinički bolnički centar Osijek. Da bi područje Slavonije i Baranje sa svojim specifičnostima, potencijalima i resursima moglo krenuti još kvalitetnije napred, moraju se menjati određeni zakonski okviri, koji će omogućiti da sistem, potencijali i okruženje u komu živimo budu iskorišteni na kvalitetniji način, prvenstveno u korist lokalne i regionalne zajednice, kao i u nacionalnom interesu – kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je da najveći potencijali županije i istoka Hrvatske leže u poljoprivredi. – Tu su potrebne zakonske izmene koje će omogućiti kvalitetnije delovanje na način da proizvodimo uz stvaranje dodane vrednosti, odnosno prerađujemo ono što smo proizveli. Također, nužne su i promene u drvnoj industriji kako ne bismo bili samo sirovinska baza, kao i gospodarenju vodnim potencijalom, pre svega na reci Dravi, što podrazumeva čišćenje korita reke, omogućavanje plovnog puta te normalnu opskrbu peskom građevinskih firmi – zaključio je župan Anušić te upozorio da specifičnosti hrvatskih regija treba uvažiti i koristiti kao prednost za razvoj.

Nakon uvodnog dela Konferencije održan je panel pod nazivom „Razvojni potencijal i investicijske prilike na istoku Hrvatske“ na kojoj su učestvovali: ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, vlasnik Žito grupe Marko Pipunić, predsednica Uprave Saponije i članica Uprave Kandita Dajana Mrčela, vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić i osnivač kompanije Mono Denis Sušac.

Pratite nas: