Vijesti

HUMANITARNA POMOĆ OBŽ STIGLA U UKRAJINU

Na inicijativu veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i veleposlanika, Nj.E. Kirilič Vasilja, Osječko-baranjska županija uputila je humanitarnu pomoć regiji Vinnytsia, s kojom je Županija i ostvarila saradnju 2011. godine. Reč je osam tona prehrambenih artikala koji su naznačeni kao preko potrebni u ovoj regiji.

– Osječko-baranjska županija je od samog početka ruske agresije na Ukrajinu iskazala spremnost pomoći brojnim raseljenim osobama i porodicama koje su preko noći ostale bez domova, prvo kroz rad Štaba civilne zaštite, a onda još intenzivnije kroz Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ stoga smo se naravno odazvali i inicijativi veleposlanstva Ukrajine i poslali humanitarnu pomoć regiji Vinnytsia – rekao je župan Ivan Anušić.

Pored izravne pomoći u vidu slanja humanitarne donacije, Županija kroz Akcijski plan svakodnevno brine o brojnim raseljenim osobama iz Ukrajine koje su u Osječko-baranjskoj županiji pronašle privremeni dom. Tako je nakon Info centra, škole hrvatskog jezika i Dečijeg kutka, a krajem prošle sedmice otvoren je  i Dnevni centar za raseljene osobe. U centru će se pružati usluge učenja hrvatskog jezika, individualna i grupna psihosocijalna pomoć, rad s osnovnoškolskom decom, prostor za druženje, mesto za radionice kao i kuhinja koja će biti na raspolaganju za korištenje.- Slavonija i Baranja doista znaju što znači proći kroz ratne strahote kakve danas prolazi ukrajinski narod, stoga smatramo svojom obvezom pomoći im koliko god možemo – dodao je župan.