Vijesti

IZAZOVI NA TRŽIŠTU RADNE SNAGE U OBŽ

Juče je, u pogonu kompanije Harburg – Freudenberger (HF) u Belišću, u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, održana panel diskusija na temu „Stanje na tržištu rada u Osječko-baranjskoj županiji i šire“.

Unatoč znatnom broju nezaposlenih na području OBŽ i Hrvatskoj (na dan 31.03.2022. 125.604 nezaposlenih u Hrvatskoj, u OBŽ – 15.369), mnoge kompanije u Slavoniji kao i u Hrvatskoj svakodnevno se susreću s problemom nedostatka kvalifikovane radne snage.

Nakon uvodnog izlaganja Zorana Uranjeka, direktora kompanije Harburg-Freudenberger, započela je diskusija s panelistima; tačnije s Anom Soldo direktoricom klastera Hrvatska i BiH, DS Smith packaging, Andreom Božić projekt menadžericom iz Saponije, Ankicom Vučković – voditeljicom  Odjela za tržište rada – HZZ podružnica Osijek, Josipom Markovcem predsednikom Uprave Altrad Limex te Denisom Sušcem suosnivačem i direktorom IT kompanije MONO.

Tokom diskusije navedeno je niz razloga za navedeno stanje koje je delom utemeljeno u strukturi nezaposlenih (više od 26% nezaposlenih je starije od 55 godina kao i stepen i profil naobrazbe), potom neadekvatnim školskim programima kao i uslovima rada i primanjima radnika.

Naglašeno je da postojeći sistem obrazovanja mora nužno ići u reformu i kao dobar primer je naveden slučaj Trening centra koji je ustanovila kompanija  HF Belišće u kojem učenici iz strukovnih škola iz obližnjih gradova odrađuju praksu i stiču primenjiva znanja i veštine. Iako, kako je jedan od diskutanata primetio, dolazi do promena u sistemu obrazovanja, te promene kod nas vrlo su spore. Mi danas pokušavamo rešiti aktualne probleme, a o njima smo, kao i menadžeri i vlasnici, trebali promišljati i upozoravati prije 8 – 10 godina. Nažalost, niti Država nije ništa učinila u tom smislu, stoga i imamo situaciju kakva jest.

Upozoreno je da među mladima ne postoji interes za „rad s rukama“, odnosno da je potrebna promena u percepciji javnosti te u tom delu i nadležno ministarstvo i državne agencije kao i strukovne organizacije moraju sustavno pristupiti navedenom problemu.

S ciljem povećanja plata, kao jedan od gotovo osnovnih uslova zadržavanja postojećih i privlačenje novih radnika, potrebno je pristupiti poreznom rasterećenju rada.

Nužan je brzi dogovor svih partnera uz uvažavanje realiteta, no mi uz, kako je naglašeno, ovakvo porezno opterećenje na rad ne možemo biti konkurentan poslodavac i to će rezultirati napuštanjem i naših kompanija, ali i napuštanjem Hrvatske. Zadnji popis stanovništva nam je najozbiljnije upozorenje. Kako u Slavoniji tako i u ostatku Hrvatske.

Po završetku panela, svi učesnici su obišli proizvodne pogone Harburg-Freudenberger Belišće.