Vijesti

JEDNA NOVOOBOLELA OSOBA

 

 Tokom poslednja 24 časa  na području Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je 49 uzoraka, u Kliničkom bolničkom centru Osijek 35 i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 14. Jedna je osoba novopozitivna, sa šireg osječkog područja (iz Briješća), bila je u samoizolaciji i kontakt je ranije obolele osobe. Osječko-baranjska županija s današnjim danom od početka epidemije do sada beleži 116 obolelih osoba. U KBC Osijek dvostrukim negativnim testom potvrđeno je kako je još 5 osoba izlečeno od koronavirusa što daje ukupni zbroj od 65 izlečenih osoba. I dalje se 17 pacijenata nalazi u KBC-u, njihovo je stane dobro i u respiracijskom centru nema pacijenata.U Našicama je i dalje jedna osoba na kućnom lečenju, a u Opštoj županijskoj bolnici Našice nema pacijenata obolelih od koronavirusa.

U samoizolaciji se nalazi 85 osoba, a jedna je nova osoba stavljena u samoizolaciju. Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je dve sumnje na kršenje samoizolacije koje su se pokazale netačnima, a samoinicijativno su obišli 21 osobu i sve su poštivale propisane mere samoizolacije.

– Dolaze nam često upitanja  za one koji dolaze iz drugih zemalja u Hrvatsku pa da pojasnimo da za njih postoje dve opcije samoizolacije. Prva je ako će se vratiti u roku od 72 sata nazad u zemlju odakle dolaze i onda dobiju propusnicu na 72 časa za vreme kojih moraju biti u samoizolaciji u Hrvatskoj. Ako se vraćaju nakon 5 ili 7 dana, onda im na granici izdaju rešenje o samoizolaciji, a za propusnicu s kojom bi se vratili natrag u zemlju odakle su došli moraju se obratiti lokalnom štabu – pojasnio je Goran Ivanović, načelnik Štaba Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Propusnice su se pregledavale na 7 stalnih nadzornih punktova na granicama županije. Od 2.117 kontrolisanih građana na ulazima i izlazima iz Osječko-baranjske županije, prvi put od izdavanja propusnica do danas  – nije zatečena niti jedna osoba bez propusnice.