Vijesti

NEMA KRŠENJA SAMOIZOLACIJE

Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tokom poslednja 24 sata obradili su 102 uzorka od kojih je jedan pozitivan. Novopozitivna osoba na koranavirus je iz Baranjskog Petrovog sela i kontakt je već prije obolele osobe.

U KBC-u Osijek je i dalje sveukupno 9 radnika pozitivno na koronavirus i nema novoobolelih medicinskih radnika.

Prvi oboleli na području naše županije zabilježeni su 14. marta. Tokom poslednjih mesec dana, počeli smo beležiti i osobe koje su ozdravile od koronavirusa. Od jučer je dva uzastopna negativna testa imalo novih 7 osoba, što daje ukupan broj od 41 izlečene osobe na području Osječko-baranjske županije. Do sada je sedam osoba preminulo, a u poslednjih 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva. Dobrog su opšteg stanja svi bolesnici u KBC-u kojih je na bolničkom lečenju 19, a niti jedna osoba nije na respiratoru.

U samoizolaciji se danas nalazi 139 osoba, jedanaest više nego jučer. Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije koja se pokazala netačnom, samoinicijativno su obišli 38 osoba i sve su osobe poštivale mere samoizolacije.

Policija je proveravala  propusnice, kao i do sada na 7 stalnih nadzornih punktova na granicama županije. Obavljeno je ukupno 6.302 pregleda, a samo četiri osobe nisu imale valjane propusnice. I prolazak im nije dopušten.

O stanju vezanom uz epidemiju koronavirusa na području Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić danas je govorio i na 29. sednici Skupštine Osječko-baranjske županije, a većnici su između ostalih, usvojili i Predlog zaključka o subvencionisanju kamata na kredite preduzetnika za vreme odgode plaćanja obveza po kreditima te Predlog odluke o subvencionisanju kamata na kredite građana realizovane u okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima. Iako županija subvencioniše1% kamate, a gradovi i opštine dodatnih 1%, Županija će za vreme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionisati postotak kamatne stope i županije i gradova odnosno opština. U pripremi su i druge gospodarske mere usmerene na očuvanje gospodarstva županije i radnih mesta Slavonaca i Baranjaca.