Vijesti

PČELICAMA POKLON PAKETIĆI

U prostorijama Srpskog kulturnog centra (SKC-a) Beli Manastir, u sredu 28 novembra Zajedničko veće opština (ZVO-a)  iz Vukovara, posetilo je Udruženje roditelja i dece „Pčelice“.Predsednika ZVO-a Srđana Jeremića, predsednika Odbora za kulturu ZVO-a Nebojšu Vidović i predsednicu Odbora za obrazovanje ZVO-a Milicu Stojanović dočekali su predsednica Udruženja „Pčelice“ Željana Ristić, te članovi uprave, a ispred Ureda za ljudska prava (ZVO-a –SNV-a) Beli Manastir, i voditelj ureda Dejan Jeličić. Razlog posete je bila  predaja dečijih paketića za najmlađe članove zajednice, a prema rečima i samog predsednika Jeremića možda to i jeste iznađenje, ali to je nešto što se planira već neko vreme. -Mi smo u zadnje vreme veoma fokusirani na  Osječko-baranjsku županiju, a posebno na deo Baranje gde stanuju članovi naše zajednice, istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, „Pčelice“ okupljaju najmlađe članove odnosno decu predškkolskog uzrasta koji se druže i uče, pa je ovaj čin još jedan podstrek njihovom budućem radu u smislu rada na očuvanju svog nacionalnog identiteta, jezika i pisma, i svakako je ova podela paketića znak da ZVO –a misli i na svoje najmlađe.

Inače, ZVO-a  se u zadnja dva do tri meseca fokusiralo u segmentu obrazovanja i kulture, pa su tako svu decu  koja pohađaju nastavu po Modelu „A“  nagradili sa besplatnim kompletima udžbenika, a deci koja pohađaju po Modelu „C“  ZVO-a  nagradilo je decu sa školskim priborom. Isto tako, sva deca koja nastavu pohađaju po Modelu „A“ i „C“  bili su na jednodnevnoj ekskurziji u Beogradu, te i na taj način ZVO-a kao institucija je pokazalo je da stoji iza svog naroda, i da ih veoma podržava. Možda nije na odmet ponoviti što zbog dece ali i mnogih roditelja, da se odgoj i obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina provodi se na osnovu tri modela organizovanja i provođenja nastave, i to:

Model “A” po kojemu se celokupna nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, uz obvezno učenje hrvatskog jezika u istom broju časova u kojem se uči jezik manjine. Učenici imaju pravo i obavezu učiti dodatne sadržaje važne za manjinsku zajednicu. Ovaj se model nastave provodi u posebnoj ustanovi, ali ga je moguće provoditi u ustanovama s nastavom na hrvatskom jeziku u posebnim odelenjima s nastavom na jeziku i pismu manjine.

Model B po kojemu se nastava izvodi dvojezično. Prirodna se grupa predmeta uči na hrvatskom jeziku, a društvena grupa predmeta na jeziku nacionalne manjine. Nastava se provodi u ustanovi s nastavom na hrvatskom jeziku, ali u posebnim odelenjima.

Model C po kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku uz dodatnih dva do pet školskih sati namenjenih učenju (negovanju) jezika i kulture nacionalne manjine. Dodatna satnica u trajanju od pet školskih časova nedeljno obuhvata učenje jezika i književnosti nacionalne manjine, geografije, istorije, muzičke i likovne umetnosti.

-Treba ohrabriti roditelje i decu da se ne plaše odgoja i obrazovanja na svom maternjem jeziku koji su naravno po hrvatskim nastavnim planovima i programima, ali nama je cilj da deca uče svoj materinji jezik i pismo jer samo na taj način se možemo oduprijeti procesu asimilacije.Postoji jedna rečenica koju ja stalno ponavljam, a ona glasi, da uvek treba tuđe da poštujemo a svoje volimo, jer  jedino tako, ako budemo sami držali do sebe , možemo očekivati  da nas i drugi respektuju i poštuju, istako je Jeremić.

Prema rečima predsednice Udruženja “Pčelice” Željane Ristić, poklon paketiće mališani će dobiti  povodom Novogodišnjih praznika.

Pratite nas: