Vijesti

SREDIŠNJE TEME KONFERENCIJE MUNI WORLD 2021

Više od tri hiljade učesnika  okupila je konferencija inovacija i tehnologije u Tel Avivu u Izraelu namenjena razvoju i unapređenju lokalnih zajednica. MUNI WORLD 2021 obeležila je pandemija kovida, pa osim što su se konferencije i sajamski dio održavali prema strogim epidemiološkim pravilima, i teme su na panel raspravama bile u znaku kovida. Razmena iskustava u zdravstvenom, ali i gospodarskom smislu širom sveta još je jedan način povezivanja i zajedničke borbe protiv pandemije koronavirusa.

Na konferenciji je na poziv Nj. E. Ilana Mora i u organizaciji izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj učestvovao i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

– Pre nekoliko meseci je Osječko-baranjsku županiju posetio veleposlanik Izraela Ilan Mor. Zainteresirali su ga pozitivni gospodarski pokazatelji koje beleži naša županija proteklih meseci, a tom smo prilikom razgovarali i o unapređenju poljoprivrede uz sistema za navodnjavanje koji se u Izraelu intenzivno koriste. Veleposlanikov poziv u Izrael stoga smo iskoristili da se upoznamo s najmodernijim sistemom kojima Izraelci navodnjavaju suvu pustinjsku zemlju i beleže iznimne rezultate u intenzivnoj poljoprivredi – rekao je župan Anušić.

Sastanak s predstavnicima kompanije Netafim koja osim u Izraelu, gradi sisteme za navodnjavanje u celom svetu, održan je u vreme konferencije. Županu su predstavili projekte koji se trenutno realizuju u Izraelu i Indiji, a koriste najmodernije tehnologije uštede vode i pametnog upravljanja proizvodnjom voća i povrća.

– Upoznali su nas i s mogućnošću potpune kontrole sistema za navodnjavanje kao i s mogućnošću fertilizacije zemlje putem mobilnih aplikacija kojima se nudi i savetodavna uloga poljoprivrednicima te koje prate njihovu proizvodnju kroz čitav ciklus. Iskustva koja smo danas čuli, mogu nam koristiti u unapređenju postojećih, ali i izgradnji novih sistema. Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj će se u skladu s klimatskim promjenama morati u budućnosti oslanjati na sisteme za navodnjavanje ako želimo kvalitetan proizvod u dostatnim količinama za tržište – pojasnio je Anušić.

Osječko-baranjska županija trenutno u različitim fazama realizacije ima 16 sistema za navodnjavanje, a u razgovoru s poljoprivrednicima u planu su i novi. Anušić ističe kako je potrebno doneti strategiju razvoja sistema u idućih desetak godina u skladu s potrebama poljoprivrednih kkompanija, malih OPG-ova i na kraju – tržišta.

U sklopu konferencije održani su i sastanci s predstavnicima inovacijskih kompanija koje nude smart rešenja javnog prevoza, gospodarenja otpadom i drugih komunalnih delatnosti kojima mogu unaprediti život lokalne zajednice. Također su održani i sastani s predstavnicima gradskih i regionalnih uprava koje vide mogućnost saradnje s Osječko-baranjskom županijom. Osobiti interes pokazalo je i vodstvo najjužnijeg grada Izraela Eilata koje želi stanovnicima svog grada omogućiti turistički posjet Osječko-baranjskoj županiji i istoku Hrvatske.